Perşembe , 25 Nisan 2024

Suriye – BMGK’nın Ateşkes Kararı Tutmayacak – Moon of Alabama

Suriye – BMGK’nın Ateşkes Kararı Tutmayacak

Moon of Alabama

 

Dün gece BM Güvenlik Konseyi, tüm Suriye’de 30 günlük ateşkes talep eden 2401 sayılı kararı kabul etti. Karar metni henüz mevcut değil gibi görünüyor. Karar taslağının orijinalinin bir kopyası burada. Rus Hükümeti kararda birkaç değişiklik teklifinde bulunmuştu. ABD kanadından, Suriye hükümetine düşman grupların ateşkese bağlı kalmalarını garanti etmesini, talep etti.

İşte taslak, ABD adına, İsveç ve Kuveyt tarafından sunuldu ve Suriye ordusunun başkent Şam’ın bitişiğindeki Doğu Guta’yı özgürleştirmek için yaptığı hazırlıklar kritik bir noktaya ulaştıktan hemen sonra geldi. Doğu Guta, El-Kaide ve militan Selefi grupları içeren çeşitli terörist gruplar tarafından işgal edilmiş vaziyette. Bu gruplar, gelişigüzel havan ve füze saldırılarıyla 7 milyon başkent sakinini taciz etsinler diye yıllardan beri destekleniyor. ABD şimdi de, “Guta’yı kurtarma” isimli propagandaya başladı. Amaç, Suriye’nin başkentine yönelik tehditleri canlı tutmak.

 

Ateşkes El-Kaide, IŞİD ve bunlara bağlı terörist grupları etkilemiyor. Onlara karşı savaş devam edecek. Doğu Gutada El-Kaide ( HTŞ ), Feylak el-Rahmanla ittifak halinde.

 

BM’nin sunduğu çözümün; Doğu Guta’da,ki Harasta, Arbin, Zemelka, Ein Terma ve Kafr Batna’yı kapsayan önemli bazı bölgelerin kurtarılmasını hesaba kattığı söyleniyor. Suriye ordusu buraları ve Doğu Guta’nın diğer bölgelerini kurtarmak için bugün kara saldırısına başladı, bundan yalnızca saatler sonra bu çözüm kabul edildi. Şimdiden ilerleme kaydedildi.

 

Doğu Guta ilgili yürütülen devasa propagandanın insani bir endişe ya da savaş hukukuna bağlı kalmayla kesinlikle bir ilgisi yok. ABD geçen yıl 31000’den fazla topçu atışı ve hava saldırısıyla Rakka’yı tahrip etti ve 3200’den fazla sivili katletti. Şehir sakinlerinin su ihtiyacını karşılayan su boru hattını bile imha etti– bu apaçık bir savaş suçudur. O zamanlar BM, sivillerin tahliyesi için ateşkes talep etmişti. ABD, hiç düşünmeksizin reddetti. Sonrasında kalan IŞİD savaşçılarının Rakka’dan kaçmasına fırsat tanıdı ve şimdi onları Suriye hükümetine saldırmaları için yeniden eğitiyor.

 

Guta etrafında yürütülen kampanyalar, ABD ve Rusya arasındaki Suriye’yi bölen “soğuk” savaşın parçası. ABD’nin, Doğu-Guta’yı teröristlerin idaresinde tutmak için şu an yürüttüğü kampanya dört amaca hizmet ediyor:

 

Dünyaya, Suriye hükümetinin Şam’ı koruyamadığını göstermek

Rusya’nın Suriye’de zafer iddiasının yanlış olduğunu göstermek

Vekalet savaşında piyade olarak halen ihtiyaç duyduğu IŞİD ve El-Kaide’yi korumak

Suriye’nin kuzeydoğusunu ve petrol bölgelerini işgal ederek Suriye hükümetinin finans kaynaklarını sınırlamanın gerekçesini oluşturmak. ( Bu, aynı zamanda Suriye hükümetine daha başka saldırılar gerçekleştirmek için ABD ve İsrail’e hareket alanı sağlıyor.)

BM’nin ortaya koyduğu ateşkesin bir ilginç yönü de; Suriye’nin kuzeybatısında Kürtlerin elinde tuttuğu Afrin bölgesine yönelik Türkiye’nin başlattığı işgali de ilgilendiriyor olması. Afrin’i Türkiye’nin şiddetli saldırılarına karşı savunan YPG, uluslararası anlamda terörist olarak tanınmıyor. Bu yüzden Türkiye şu anda bu harekatı durdurma ya da bitirme konusunda baskı altında.

 

ABD Başkanı Trump, kendi özel konumuyla iktidardaki konumunu yine birbirine karıştırdı:

 

Başkan Donald Trump, Cuma günkü basın toplantısında sarf ettiği; ABD, Suriye’de IŞİD’i ortadan kaldırıp ayrılmak için bulunuyor sözleriyle kendi Dışişleri Bakanlığıyla çelişiyor göründü. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Ocak ayında ABD’nin Suriye’de bulunma amacının ana hatlarını beş başlık altında çizdi — IŞİD ve El- Kaide’yi yenilgiye uğratmak, Suriye rejimi ile halk arasındaki anlaşmazlığı çözmek, İran’ın etkisini frenlemek, mültecilerin güvenli bir şekilde ülkelerine dönmelerini sağlayacak koşulları yaratmak ve Suriye’yi kitle imha silahlarından temizlemek. Tillerson aynı zamanda ABD’nin Suriye rejimi ile halkı arasındaki çatışmayı çözmeye çalıştığını da söyledi. Bu hafta Trump yönetimi  aynı zamanda, yeni bir Kongre kararı olmadan birliklerini IŞİD’den temizlenmiş bölgeler de dahil olmak üzere Suriye’de süresiz olarak tutmaya devam edebileceklerine dair karar aldı. ABD’nin Suriye işgalinin uluslararası hukukta bir dayanağı yok. ABD yönetiminin, Suriye’deki askeri varlığını haklı çıkarmak için uydurduğu gerekçeler ise oldukça komik:

 

Potansiyel IŞİD tehlikesinin sürüyor olmasının Trump yönetimine Amerikan birliklerini süresiz olarak bölgede tutma konusunda meşruiyet sapladığını söylüyorlar.

Bazı terörist grupların gelişebileceği ihtimalinden dolayı yabancı bir ülkede “koruyucu” askeri varlık bulundurma, bu gezegende herhangi bir kara parçasını işgal etmek için kullanılabiliyor. Bu şüphesiz saçmalığın daniskası ama şu an Kongrenin devreye girip bu suç teşkil eden hareketi durdurma ihtimali zayıf.

 

Bu BMGK’nın aldığı ateşkes kararı işe yaramayacak. Doğu Guta’daki birçok grup bölünmüş durumda ancak hepsinin ortak çıkarı savaşın devamını gerektiriyor çünkü, yegane gelir kaynakları ve amaçları savaş. Şam’ı tacize devam edecekler ve böylelikle üzerlerine daha fazla saldırılmasına gerekçe hazırlayacaklar.

 

ABD’nin “Guta’yı kurtarma” seferberliği tıpkı daha önceki “Halep’i kurtarma”da olduğu  gibi başarısız olacak. Suriye hükümeti uygun araçlarla ve en az kayıpla bölgeyi özgürleştirecek ve korumaya alacak.

 

Hal böyle olunca, ABD Suriye’de savaşı uzatmak ve gerçekçi olmayan hedeflerine ulaşmak amacıyla başka bölgeler için propaganda seferberliği yürütecek, kirli hilelerine devam edecek, fakat açıktan bir savaşa girmeyecek.

 

25 Şubat 2018  08 : 12’de gönderildi | Permalink

 

Çeviri: Özgür Girişen

 

Takvim

Mart 2018
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE