Cuma , 19 Nisan 2024

Trump Suriye’de Rejimi Değiştirmek İstiyor, ABD’nin Başını Çektiği Savaş Yemen, Afganistan ve Güney Sudan’a Uzanıyor

Stephen Lendman

Global Research,25 Nisan 2017

Obama Mart 2011’de Suriye’nin egemenliğini ortadan kaldırmak ve Esad’ın yerine Batı yanlısı kukla bir yönetimi başa geçirmek amacıyla bu ülkeye  karşı savaşı başlattı. Trump ise vites yükseltti. Savaşı tırmandırdı, ABD bombardımanını artırdı ve sahadaki ABD kuvvetini iki katına çıkardı ve daha fazlasının da gelmesi muhtemel görünüyor..

Trump’ın son derece tehlikeli bu savaş planı Rusya’yla doğrudan karşı karşıya gelme riski taşıyor. Süreci sorumluca yönetmek yerine umursamaz bir şekilde Ortadoğu ve Kore Yarımadasını olası bir nükleer savaş riskine sokuyor.

Suriye’nin kuzeyinde yüz binlerce sivil, ABD’nin kendi yaratıp desteklediği IŞİD’e karşı savaş gibi sahte bir bahaneyle yaptığı, altyapıyı ve hükümetin kontrolündeki bölgeleri hedef alan bombardımanının tehdidi altındadır.

Pazartesi günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Staphane Dujarric; Yemen, Musul, Afganistan ve Güney Sudan’daki son derece vahim insani koşullar ile Rakka’da kurtarılmayı bekleyen 400.000’den fazla Suriyeliye ilişkin brifing verdi.  

10 milyon civarında Yemenlinin hayatını kurtarmak ya da yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak için acil  yardım gerektiğini vurguladı. “Ülke, gıda güvenliği açısından en acil durumun yaşandığı yer …… katastrofik bir açlığın eşiğinde.”

Musul’da savaş ve bombardıman sürüyor ve şu ana kadar yerlerinden edilen 400.000 kişi çaresizlik içinde yardım bekliyor. Yaklaşık iki milyon Iraklının yaşamı ve huzuru sürmekte olan savaş yüzünden tehdit altında. Sivil ölüm rakamları artmaya devam ediyor.

“Afganistan’da hükümet tarafından gözaltına alınanlar işkence ve kötü muameleye maruz kalmaya devam ediyor.”

Amerika’nın en uzun savaşı, hiçbir çözüm umudu taşımadan aralıksız sürüyor.

Güney Sudan’da,

“savaş sırasında işlenen suçların hesabının sorulamayışı ülkenin en büyük sorunlarından biri olarak duruyor.”

Rakka ve civarındaki Suriyeliler, günlük devam eden kara savaşı ve ABD’nin; ülkenin altyapısını, hastane, okul, cami, market ve yerleşim alanlarını da hedef alan bombardımanına maruz bırakılıyor.

Günlük sivil ölüm rakamı bilinmiyor bile, harekat bitene kadar belki de binleri bulacak.

Dujarric’ e göre,

“geçtiğimiz bir kaç hafta içinde her gün devam eden çatışma ve hava saldırıları sivil ölüm ve yaralanma rakamlarını tırmandırdı…”

Birçoğu açık alanlarda yaşayan, herhangi bir sığınaktan ya da bombalardan korunabilecek koşullardan yoksun “39.000 kişi, daha yeni yerinden oldu,”. Çaresiz halk, insani yardımdan da mahrum durumda.

Rusya’nın Suriye’ye müdahalesi, halkın yaşadığı koşulları ciddi oranda düzeltti –öncesinde ABD destekli teröristlerin kontrol ettiği bölgeler özgürleştirildi, halkın yaşamını sürdürebilmesi için Moskova ve Suriye tarafından insani yardım sağlandı.

Bundan ayrı, pazartesi günü ABD Hazine Bakanlığı, Suriye Bilimsel Çalışmalar ve  Araştırma Merkezinde çalışan 271 personeli yaptırım listesine aldığını duyurdu  – kimyasal silah geliştirme suçuna karıştıklarına dair sahte bir bahaneden yola çıkarak.

Washington, Han Şeyhun’da 4 Nisan’da gerçekleşen saldırıda kullanılan kimyasal maddeleri geliştirme işinden bu personeli sorumlu tutuyor – olay Suriye’nin hiçbir şekilde dahlinin olmadığı, Suriye ordusunu ve Beşar Esad’ı suçlamak amacıyla sorumsuzca yapılmış bir sahte bayrak operasyonudur.

Geçen Cuma Sergey Lavrov, Rusya’nın konu hakkında, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yürütülmesi çağrısının batılı temsilciler tarafından hiçbir açıklama yapmadan reddedildiğini ifade etti.

“Bu apaçık yanlış bilgi” Amerika ve düzenbaz müttefikleri tarafından Esad’ı devirmek amacıyla kullanılıyor  – savaşı büyütüp ve daha fazla sayıda ABD kuvvetini dahil etmeleri muhtemeldir.

Stephen Lendman Şikago’da yaşıyor. Kendisine [email protected] adresinden ulaşılabilir. 

 

Editörü ve yazarı olduğu yeni kitabının adı “Flashpoint in Ukraine: How the US Drive for Hegemony Risks WW III.( Ukrayna’da Sıcak Bölge: ABD, Egemenliği İçin Yeryüzünü Üçüncü Dünya Savaşı Riskine Nasıl Sokuyor.”

Metnin orijinali Global Research’te yayınlanmıştır.

 

Çeviri: Özgür GİRİŞEN

Takvim

Mayıs 2017
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE