Çarşamba , 24 Nisan 2024

Suriye – Benzer Bir Planı Takip Eden ‘Gaz Saldırısı’ Kronolojisi ( Güncel  II)

 

8 Nisan 2018

Suriye – Benzer Bir Planı Takip Eden ‘Gaz Saldırısı’ Kronolojisi ( Güncel  II)

 

Suriye’de yeni bir ‘kimyasal vaka’ iddiası geçen yıl tanık olduğumuz bir dizi hadiseyi hatırlatıyor. ABD ne zaman Suriye’deki savaştan çekilecek olsa Suriye hükümetinin ABD’yi yeniden savaşın içine çekmek için bir ‘kimyasal saldırı’yla karşılık verdiğine inanmamız isteniyor.

30 Mart 2017
‘Esad’ın devrilmesi’ artık ABD’nin önceliği değil: Haley

NEW YORK (Reuters) – ABD’nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi perşembe günü, ABD dış politikasının artık, savaşın parçaladığı ülkenin başkanı Esad’ın iktidarı bırakmasına  odaklanmadığını söyledi. Bu, Obama yönetiminin Esad’ın akıbetine yönelik başlangıçtaki tutumundan sapma anlamına geliyor.

4 Nisan 2017
 Suriye’de şüpheli bir kimyasal gaz saldırısında onlarca kişinin öldüğü söyleniyor

Dünya liderleri Suriye’nin kuzeybatısında çok sayıda sivilin ölümüne yol açan kimyasal saldırı raporuna yönelik şok ve öfkelerini ifade ettiler. Bir İngiliz yetkili de bu durumu bir savaş suçu olarak niteledi.

7 Nisan 2017
Trump 59 Tomahawk füzesiyle Suriye’yi vurdu

Perşembe akşamı ABD ordusu, Suriye hükümetine ait bir hava üssüne 59 Tomahawk füzesiyle saldırdı.

10 Nisan 2017
ABD temsilcisi Nikki Haley Suriye’de rejim değişikliğinin kaçınılmaz olduğunu söyledi

ABD’nin Birleşmiş Milletler temsilcisi Nikki Haley, Trump yönetiminin güç durumdaki bir lidere karşı tutumundan olağanüstü bir U dönüşü yaparak CNN’e önceliklerinin Esad’ın iktidardan düşürülmesi olduğunu söyledi.

Han Şeyhun beldesindeki olayın yalan olduğu ortaya çıktı. Uluslararası bir araştırma, hastaneye gelen yaralıların yarısının sözü edilen hadiseden önce hastaneye geldiklerini ortaya çıkardı. Haley’in yaptığı açıklamadan sonra bir gelişme olmadı. Görünüşe göre yönetimin bir defaya mahsus yaptığı bu saldırının ötesine geçmeye pek niyeti yok. Bu çark ediş, bir kafa karışıklığına ya da Trump yönetimiyle olan anlaşmazlığa yoruldu.

Bir yıl sonra tıpatıp aynı gelişmeler gözlenebiliyor.

29 Mart 2018
Trump, ABD’nin ‘en kısa zamanda’ Suriye’den çekileceğini söyledi

Perşembe günü Başkan Trump’ın (Washington,CNN)”çok yakında Suriye’den çekiliyoruz” açıklamasından sadece saatler sonra Pentagon, yakın gelecek için ABD birliklerinin ülkede kalmasının bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Trump,taraftarlarına Ohio’da ABD’nin altyapısı üzerine konuşurken; “IŞİD’in canına okuyoruz. Çok yakında Suriye’den çekileceğiz. Artık sorunla başkaları ilgilensin.” dedi.

7 Nisan 2018
Aktivistler ve doktorlar Suriye’nin zehirli gaz saldırısıyla en az 40 kişiyi öldürdüğünü söylüyorlar

Aktivistler, kurtarma ekipleri ve doktorlar, Cumartesi geç saatlerde isyancıların elinde tuttuğu Suriye’nin başkentine yakın kasabaya düzenlenen zehirli gaz saldırısında en az 40 kişinin öldüğünü söylediler.

7 Nisan 2018
U.ABD Dışişleri Bakanlığının Duma’da Kimyasal Saldırı Üzerine Yaptığı Açıklama

Bu kez de Duma’da bir hastaneyi hedef alan kimyasal saldırı iddiasına ilişkin rahatsız edici bilgileri yakından takip etmeye devam ediyoruz.  Bölgede bulunan sağlık görevlilerinin aktardığına göre, barınaklarda saklanan ailelerin de dahil olmak üzere çok sayıda ölü ve yaralı var. Eğer bu dehşet verici haberler doğrulanırsa acil bir şekilde uluslararası toplumun cevabını gerektirir.

8 Nisan 2018
Donald J. Trump

 

.. “Suriye’de akılsızca düzenlenen KİMYASAL saldırıda kadın ve çocuklar da dahil pek çok ölü var. Bu acımasız eylemin gerçekleştirildiği bölge, Suriye ordusu tarafından kuşatıldı, tecrit edildi o nedenle dışarıdan kimse buraya ulaşamıyor.

Devlet Başkanı (Vladimir) Putin, Rusya ve İran, Hayvan (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’ı desteklemekten sorumlular. Ödenecek büyük bir bedel var. Bu bölgeyi derhal tıbbi yardım ve olayı teyit için açın. Nedensiz bir insani felaket daha. MİDE BULANDIRICI!”

.

bigger

Geçtiğimiz aylarda Suriye ordusu başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta’nın yüzde doksanını ‘isyancılardan’ kurtardı. Yalnızca Suudilerin finanse ettiği Selefi Ceyş’ul İslam örgütünün elindeki Duma düşmanlarda kaldı. Teröristlerin tahliyesine ilişkin müzakereler devam ediyordu. Geçen hafta Ceyş’ul İslam’ın çekirdek kadrodaki liderleri bir anda müzakerecilerini görüşmelerden çektiler ve söylenenlere göre onları infaz ettiler. Ceyş’ul İslam esasen bölgede kalmak ve tüm silahlarını muhafaza etmek istiyordu. Rus müzakereciler bunu kabul etmedi ve Cuma günü müzakereler sona erdi.

Duma’dan yoğun füze ve bomba atışlarıyla Şam vuruldu. ‘İsyancılara’ yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Şam’da birkaç kişinin öldüğünü ve onlarcasının da yaralandığını bildirdi. Suriye ordusu da buna yoğun hava saldırıları top atışlarıyla karşılık verdi.

Duma’daki teröristler 2013 yılında Adra’dan kaçırılan birkaç bin rehineyi ellerinde tutuyorlar. Mahkumlar kafeslerin içinde tutuluyor. Ceyş’ul İslam, silahlarını ve savaşçılarını saklayacağı  büyük tünel ağlarını kaçırdıkları insanlara  kazdırıyor.

İki yıl önce Ceyş’ul İslam, Halep’te Kürt varoşlarına yönelik kimyasal silah kullandığını itiraf etti. Sadece iki gün önce Rus ordu komutanı, ‘isyancıların’ yeni bir sahte bayrak gaz saldırısı hazırlığı içinde olduklarını tespit ettiklerini söyledi.

Şimdi teröristler ve destekçileri yeni bir “kimyasal silah saldırısı” meydana geldiğini iddia ediyorlar ve Suriye hükümetini suçluyorlar. İddia edilen gaz saldırısı sonrası çekilen bir video, yaşları iki ile on arasında değişen, hayatını kaybetmiş 30 çocuğun bulunduğu bir bodrumu gösteriyor. Muhtemelen karbon monoksitten boğulmuşa benziyorlar. Tuhaf bir şekilde içlerinde hiç kadın ve erkek yok- tamamı  on yaşın altında çocuk.

Sahada gözlemcileri olan Rusya, olayda Suriye hükümetinin parmağı olduğuna dair iddiaları reddediyor.

“Kimyasal silah saldırısının” bir sahte bayrak olayı olduğu çok açık. Teröristler suçu işliyor ve Suriye hükümetinin üstüne atıyor. Sonrasında da ABD’den Suriye’ye saldırmasını istiyor.

Trump bu numarayı yutup Suriye’ye saldırır mı? Yoksa bu olaylar serisini zaten Trump ve yardakçıları mı planladı?

Ek olarak:

Trump ve ABD ordusu “IŞİD’e karşı savaştığını” iddia ediyor ama bunu tamamen bırakmış durumdalar. Suriye’nin doğusunda Irak sınırına yakın bölgede 3000 IŞİD savaşçısı bulunuyor. Bunların çoğu ABD ordusunun yerleştiği Fırat’ın kuzeyinde bulunuyorlar. Suriye hükümetine ait birlikler  Fırat’ın kuzeyine geçtiği takdirde ABD saldıracaktır. Fakat IŞİD Fırat’ın güneyine geçebiliyor ve Suriye hükümetinin ülkenin doğusundaki mevkilerine büyük çaplı saldırı düzenleyebiliyor:

Gözlemci bir gruba ve bölgeyle bağlantılı muhalif aktivisitlere göre, pazartesi günü sürpriz bir saldırıyla, militanlar Ebu Kemal’e hücum ettiler. İran destekli Şii milisler onları bozguna uğratana kadar şiddetli bir çatışmanın fitilini ateşlemişlerdi. Yaklaşık 400 IŞİD savaşçısı Fırat nehrini geçti ve şehre pusu kurdu. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütüne göre, çatışmalarda hükümet güçlerinden 11 savaşçıyı öldürdüler ve kendileri de beş kayıp verdi.

Palmyra News Network yöneticisi Mohammad al-Ayed’e göre IŞİD militanları çöldeki bölgelerinden benzin istasyonlarındaki kuvvetleri taciz ettiler.

Bir diğer IŞİD savaşçı grubu da Suriye’nin güneydoğusunda bulunuyor ve  Ürdün’e yakın  El- Tanf’ta konuşlu ABD güçlerinin koruması altındalar.

IŞİD birliklerinin bunca yoğunluğuna rağmen ABD koalisyonunun IŞİD’e yönelik hava saldırıları neredeyse tamamen durdu.

ABD öncülüğündeki Koalisyonun saldırıları güncel

via Simla – bigger

Trump ABD’nin Suriye’den çıkmasını isteyen kalabalıklara tiyatro oynuyor. ABD birliklerinin kısa zamanda ülkeyi terk edeceğini iddia ediyor. Bir taraftan da Suudilerden, üçüncü bir ülkeyi işgal ‘hizmetinin’ bedeli olarak 5 milyar dolar istiyor. Trump IŞİD’i bitirmek istediğini iddia ediyor, fakat ABD ordusu bunun için hiçbir şey yapmıyor. Tam tersi IŞİD’i Suriye’nin saldırılarından koruyor.

Rusya’nın, Suriye’nin her biriminde askerleri var. Rusya ABD’yi, Suriye güçlerini vurması ve böylelikle Rus askerlerini de tehlikeye atması halinde, ABD’nin füze fırlatma rampalarına, gemilerine ve uçaklarına saldırıda bulunacağı konusunda uyardı.

Acaba Trump bu işi gerçekten tırmandırmak istiyor mu?

Güncel II

Şu an Suriye’de bulunan Elijah J. Magnier, birkaç saat önce Suriye’nin T4 hava üssüne düzenlenen saldırıyla ilgili haberleri veriyor:

  • T4 hava üssüne  8 füze saldırısı # Israil saldırısı olabilir. Lübnan’ın Balbek kenti üzerinde uçak sesleri duyuluyor # Şam füzelerin güneyden geldiğini söylüyor. Suriye hava savunması üç füzeyi engellemeyi başardı. # Bu arada IŞİD Sabaa-Byar’a doğru ilerledi.
  • Suriye T4 askeri üssünden gelen bilgilere göre 8 Tomahawk füzesiyle  en az 6 kişi öldü ve 8 kişi de yaralandı.
  •  T4 askeri havaalanı Badiya’nın tam kalbinde yer alıyor ve IŞİD’in icabına bakılması konusunda hizmet veriyor.
  • 1 Nisan’da yazdığım yazıda İsrail’in angajman kurallarını kabul etmeyeceğini söylemiştim: İsrail Suriye havasını yalnız bırakmaz ve Şam savaşa hazır
  • Humus’un kırsal bölgesinde yer alan T4 hava üssüne atılan füzelerin türü ve sayısı ile ölü ve yaralı sayısının teyit edilmesi gerekiyor. Birkaç saat içinde Şam konuya ilişkin detaylı bilgi verecektir.
  • Birçok Suriyeli İsrail’in kendi ülkelerine saldırılarını kutluyor. Bu da Esad, İran ve Hizbullah’ın düşmanlarının yalnızca tekfirlerden ibaret olmadığını gösteriyor.
  • T4 askeri havaalanı Deyr-i Zor ve Badiya’da IŞİD’e karşı savaşta kullanılıyor. “#Hizbullah’a silah sağlamayla” bir ilgisi yok. Bu saldırı doğrudan, İsrail’in Suriye’de savaşın sonunu görmek istememesiyle ilgili. İsrail güneyde cihatçıları destekliyor.
  • Çünkü ABD, İngiltere ve Fransa böyle zayıf görünemezler ve iddia edilen ya da sahnelenen Guta’daki “kimyasal saldırıya” Suriye ordusunu bombalayarak karşılık vermezler… Çünkü Rusya da zayıf görünemez ve böyle karşılık vermez…. T4’e İsrail saldırısı belki de daha büyük bir savaşın önünü kesmek için verilen tavizdir?

8 Nisan 2018 saat 06:31’de gönderildi | Permalink

Çeviri: Özgür Girişen

 

Takvim

Nisan 2018
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE