KİBRİN İKİ TEMEL ÇEŞİDİ TDK sözlüğü kibri “Kendini beğenme, başkalarından üstün tutma, büyüklenme, benlik, gurur” diye tanımlamış. Oysa kibrin bundan başka bir anlamı daha var: Soğuk bir küçümseme. Burada kişi başkalarıyla arasına mesafe koyarak, adeta bir ulaşılmazlık zırhına bürünmek suretiyle olası incinmelerden kendini korumaya çalışır. Başkalarını önemsemediğinde onların eleştiri ya da olumsuz yargılarından da kendini muaf sayar. Kibir burada tanımlanan iki …
Devamı »Gülük Arşiv
“Asi” kalesi düşerken ABD’nin Suriye’ye saldırı tehdidi artıyor – Bill Van Auken
21 Mart 2018 Haberlere göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümeti, başkent Şam’a karşı bir ABD hava saldırısına karşı önlemler alıyor. Rus hava kuvvetlerince desteklenen Suriye ordusu Batı destekli İslamcı “asiler”in son kalelerinden biri olan Şam’ın Doğu Guta mahallesine yönelik kuşatmasında belirleyici ilerlemeler kaydederken, Washington doğrudan bir askeri saldırı yönündeki tehditlerini tırmandırmış durumda. Son birkaç gün içinde, on …
Devamı »DAS KAPİTAL’in 150. yılı vesilesiyle: Marx’ın sermaye kavrayışı üzerine bir değerlendirme – Gencer Çakır
DAS KAPİTAL’in 150. yılı vesilesiyle: Marx’ın sermaye kavrayışı üzerine bir değerlendirme – Gencer Çakır Aşağıdaki yazı Das Kapital’in yayımlanışının 150. yılı vesilesiyle kaleme alındı. Burada Marx’ın, bir sosyal gerçeklik olarak, sermaye’yi nasıl kavradığı üzerine kısa bir değerlendirmede bulunuyoruz. Yazıda sermaye kavramı üç düzeyde ele alınıyor ve bu yapılırken sermayenin, kapitalist toplumun egemen ilişkisi olarak anlaşılması gerektiğinin altı çiziliyor. İlişki olarak …
Devamı »Türkiye’de tohumun metalaşma süreci – Özcan Evrensel
TÜRKİYE’DE TOHUMUN METALAŞMA SÜRECİ Giriş[1] 2016’nın en önemli gelişmesinin tarımsal üretim alanında “Frankestein’ın canavarı” olarak anılan Monsanto’nun Alman kimya ve ilaç tekeli Bayer tarafından satın alınması olduğu açıktır. Dolayısıyla son birkaç yıl içerisindeki gelişmelere bakıldığında, tohum üretimi ve dolaşımı alanındaki gelişmelerin adeta tohum savaşları şeklinde cereyan ettiği görülmektedir. Her ne kadar tohum üreticileri ile gerek sermaye gerekse hükümetler arasında …
Devamı »