Fikret Başkaya Kapitalizmin her ileri aşaması, daha çok metalaşma, nesneleşme, şeyleşme, daha çok paralılaşma, daha çok soysuzlaşma, etik (ahlâkî) yozlaşma demektir… Kapitalizm sınırsız büyüme-genişleme dinamiğine ve eğilimine sahiptir. Oysa, etik sınır demektir… Potansiyel olarak yapılabilir olandan sakınmaktır. Velhasıl kapitalizm etik (ahlâkî) değerlere külliyen yabancılaşmış bir sistemdir… Sadece insan emeğini (çalışmasını) metalaştırmıyor, insan ve toplum yaşamının tüm veçhelerine nüfuz ediyor, metalaştırıyor …
Devamı »Aylık Arşiv
Son faiz indirimi kime yarayacak?
Mustafa Durmuş Küresel ekonomi, özellikle de Rusya-Ukrayna savaşından bu yana giderek yavaşlıyor. Nitekim OECD, dünyanın 1970’lerden bu yana yaşadığı en derin enerji krizi nedeniyle, bu yıl küresel ekonominin yüzde 3,1 ve gelecek yıl ise sadece yüzde 2,2 büyümesini öngörüyor. (1) Dünyada ve Türkiye’de ekonomik durgunluk belirtileri Büyük uluslararası finans kurumları tarafından finanse edilen bir araştırma kuruluşu olan Uluslararası Finans Enstitüsü …
Devamı »Meclis’te bütçe görüşülürken bir ‘barış belgesi’ olarak ‘Magna Carta’nın önemi
Mustafa Durmuş 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken, tartışmaların düzeyi ve kullanılan dil ve üslup anlamında, rahatsız edici bir bütçe süreci yaşanıyor. Tartışmaların düzeyi açısından genel olarak düşük düzeyli bir süreç işletiliyor. Buna rağmen bakanlıkların bütçe teklifleri üzerindeki görüşmeler genelde gerilimli bir ortamda yapılıyor. Örneğin, atanmış bir bakanın halk tarafından seçilmiş milletvekillerine karşı kullandığı ağır küfür …
Devamı »*El Nusra Cephesi, Türkiye’nin kâhyası mı olacak?-I
Faik Bulut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından “Suriye ile barışma niyetinden” bahsetti (29 Eylül 2021) ve bunu 19 Ağustos 2022’de tekrarladı. Bu yönde bazı adımlar da atıldı. O tarihte siyaset ve medya çevreleri bu haberle çalkalandı. Çeşitli spekülasyon ve değerlendirmeler yapıldı. Kamuoyunda barışa ilişkin iyimserlik rüzgârı esti. Hatta haber yetiştirmenin kaçınılmaz aceleciliğiyle …
Devamı »İklim Zirveleri veya seyirciyi oyalamak!
Fikret Başkaya Medaows Raporu veya Roma Kulübü Raporu (1972) olarak da bilinen ‘Büyümenin Sınırlar’ Raporundan bu yana 50 yıl, ‘Sürdürülebilir Kalkınma’’ ki, ilk defa Birleşmiş Milletlerin ‘Ortak Geleceğimiz’ Raporunda 1987’de dillendirilmişti 35 yıl, Rio de Janeiro Gezegen Zirvesinden 30 yıl, Kyoto Protokolunun ilanından da 25 yıl geride kaldı ve İklim Konferanslarının 27’incisi bu günlerde Mısır’ın Şarm El Şeyh ketinde devam …
Devamı »Tekno(ideo)loji
Hakan Yurdanur Eğer ideolojinin teknik detaylarını konuşuyor olsaydık kuşkusuz başlığımız değişecek ve -ideo(tekno)loji- olacaktı. Bu yazıda tersini yapmaya çalışacağız. Teknolojinin ideolojik yaptırımları üzerinde duracağız. Şöyle başlayalım: teknolojik ilerleme ile topluma ve doğaya ait sorunların kendiliğinden çözüleceğine dair müthiş bir inanç hakim. Bu inanç, tekniğin ürettiği nesnelere ilahi amaçlar yüklüyor. Böylece teknik ve büyü adeta yer değiştiriyor. Yer değiştirmenin alt yapısı …
Devamı »İflasın Gerisinde ne var?
Fikret Başkaya “Bir toplumsal formasyonun başarısı, düne göre bugün neye sahip olduğuyla değil, karşı karşıya olduğu sorunları çözebilme yeteneğiyle ölçülür”. (1) Cumhuriyetin ilanından bu yana 99 yıl geride kaldı ve bu zaman zarfında gerçek bir Cumhuriyetin esamesi hiç okunmadı. “Yeni rejimin” ne olduğu, mefhum-u muhalifinden, karşıt anlamlısından giderek tanımlandı. Padişahlık değil, o halde cumhuriyettir dendi. Cumhuriyetin ilanında kitlelerin hiçbir dahli …
Devamı »105. YILDÖNÜMÜNDE EKİM DEVRİMİ*
Cüret, tehlike ve sadakat Foti Benlisoy- Y. Doğan Çetinkaya 105 yıl önce, 7 Kasım 1917’de –Jülyen takvimine göre, 25 Ekim 1917’de– Çarlık rejimini yıkan, Sovyetler Birliği’ni kuran ve dahası, dünyanın çehresini değiştiren bir sosyalist devrim yapıldı: Ekim Devrimi. O “büyük sıçrayış” bugünlerde niçin ve nasıl karalanıyor, ona sahip çıkanlar hangi soruları göğüslemek zorunda? 105. yıldönümünde Ekim Devrimi tartışmalarına yakın plan… …
Devamı »Nuray Mert: Batı, Siyasal İslamcılardan demokrasi değil, kendisine ses çıkarmayan bir İslamcılık bekledi
Röportaj / 2. Bölüm/ Faik Bulut Ortadoğu bağlamında Batılı yazar ve düşünürler “Siyasal İslam’ın iflası” konusunu tartışıyorlar. Malum, 2011 yılından itibaren kitleler ayaklandı ve Batı’nın icat ettiği “Arap Baharı” kavramı pek popüler oldu. Örgütlü İslamcı oluşumlardan bazıları (Mısır, Libya, Fas, Tunus, Yemen, Afganistan vs) iktidarı aldılar veya ortak oldular. AKP iktidarı, bu siyasal İslamcıların bir kesimini (İhvan hareketi gibi barındırdı ve destekledi. Suriye’deki …
Devamı »Nuray Mert: Ukrayna’da olanlar küresel soğuk savaş ve rekabetin devamı; Batı’nın demokrasi kriteri ise jeopolitiktir
Röportaj / Faik Bulut Dünya ahvalinden başlayalım Nuray Hanım. Rusya ile Ukrayna arasında bir savaş sürüyor. Malum, önce Sovyetler Birliği’nin son Başkanı Mihail Gorbaçov 30 Ağustos 2022’de vefat etti. Ardından Türkiye ve Batı medyasında abartılı “Gorbaçov güzellemesi” yapıldı. Kimi aydın ve yazarlar da bu modaya uyarak adeta övgü yarışına girdiler. Öncelikle bu hususta siz ne düşünüyorsunuz? Vallahi olaylar üst üste geldi. Üst …
Devamı »Filistin’de hayalet misali bir direniş odağı: Aslanlar Yuvası
Faik Bulut Aslanlar Yuvası oluşumunun militanları / Fotoğraf: Raialyoum Filistin ve İsrail temsilcileri arasında imzalanan “1993 Oslo Çerçeve Anlaşması” gereğince, 1967 yılında işgal edilen Gazze ile Batı Şeria toprakları, FKÖ (Filistin Kurtuluş Örgütü) adına kurulan Filistin Otoritesi denetimindedir. Oysa anlaşma maddelerine uymayıp tersini yapan İsrail, gerek askeri kontrol noktaları oluşturmak gerek operasyonlar düzenlemek gerekse Yahudi yerleşim yerleri kurmak suretiyle bilhassa Bati Şeria topraklarını döne döne işgal etmektedir. Doğu Kudüs ise …
Devamı »