Cuma , 28 Haziran 2024

Brezilya’daki benzeri görülmemiş sel, milyonlarca kişinin etkilenmesine ve yüz binlerce kişinin yerinden olmasına neden oldu

EDWARD CARVER

Bir uzman, “Bu Brezilya’nın yarattığı bir felaket değil. Tüm gezegen, büyük ölçüde bir avuç zengin ülkenin ürettiği sera gazları nedeniyle giderek daha hızlı iklim değişiklikleri yaşıyor” dedi.

Uzmanlar, Pazartesi günü Brezilya’da en az 150 kişinin ölümüne ve 600.000’den fazla kişinin yerinden edilmesine yol açan sel felaketinin ardından, iklimle bağlantılı felaketlerin artan risklerini ve bunların düşük gelirli insanlar üzerindeki orantısız etkilerini vurguladı.

Son günlerde ve haftalarda meydana gelen sel felaketleri, Brezilya’nın güneyindeki bir liman kenti olan Porto Alegre’deki köprüleri ve ana havaalanını yıktı. Geçici hükümet verilerine göre güneydeki Rio Grande do Sol eyaletindeki 497 belediyenin 460’ından fazlası etkilendi ve 2 milyondan fazla insan etkilendi.

Bölgeyi helikopterle ziyaret eden Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) Brezilya’daki tıbbi koordinatörü Rachel Soeiro, “Durum felaket” dedi . “Kasabaları yukarıdan görebildik ve bazı durumlarda evlerin çatılarını bile göremediğimizi fark ettik.”

Brezilya ulusal hava durumu servisine göre bu ay şu ana kadar iki metreden fazla yağmur yağdı ve geniş alanlar sular altında kaldı.

BBC’nin Cumartesi günkü haberine göre , “Bütün kasabalar ve büyük şehir merkezleri bazı durumlarda neredeyse tamamen sular altında.”

Uzmanlar aşırı yağışları iklim değişikliğine bağladı, bu da bu tür hava olaylarının olasılığını artırıyor. Nature Water dergisindeki bir araştırmaya göre, son yirmi yılda gezegen genelinde aşırı sel vakaları “keskin bir şekilde” arttıgeçen yıl piyasaya sürüldü.

Dünya Kaynakları Enstitüsü genel müdürü Cristiane Fontes (Krika), “Birçok açıdan bu, Brezilya’nın yarattığı bir felaket değil. Tüm gezegen, büyük ölçüde bir avuç zengin ülkenin ürettiği sera gazları nedeniyle giderek daha hızlı iklim değişiklikleri yaşıyor.” (WRI) Brasil, bu ayın başlarında bir yorumda durumu “dünya için bir uyandırma çağrısı” olarak nitelendirdi.

Fontes, son haftalarda selin Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avustralya’yı da etkilediğini ve WRI’nin Kenya’daki personelinin şiddetli yağışlar nedeniyle oluşan baraj ihlalleriyle uğraştığını belirtti.

Brezilyalı bir uzman, her ne kadar felaket olsa da selin sürpriz olmaması gerektiğini belirtti.

Sao Paulo Üniversitesi’nden fizik profesörü ve Hükümetlerarası İklim Paneli üyesi Paulo Artaxo, “Brezilya’da sokaklardaki insanlar, bu değişikliği fosil yakıtların artmasından kaynaklanan küresel iklim değişikliğine bağladılar.” Değişim (IPCC), Canadian Broadcasting Corporation’a söyledi . Bunun , güney Brezilya’nın tropikal ve kutupsal akıntılar nedeniyle daha aşırı yağışlarla karşı karşıya kalacağını gösteren IPCC tahminleriyle uyumlu olduğunu açıkladı .

Brezilya’da, diğer yerlerde olduğu gibi, iklim etkileri eşit şekilde dağılmıyor. MSF’nin yardım çabaları, aralarında insani yardım grubunun ulaşmasından önce 10 gün boyunca yükselen sular nedeniyle izole edilmiş ve yardımsız kalan Yerli topluluklar da dahil olmak üzere en savunmasız gruplara odaklanıyor .

Soeiro, “En savunmasız olanlara yardım etmek bu gibi durumlarda temel endişelerimizden biridir.” dedi. “Bu insanlar sel öncesinde de zaten zor durumlarla karşı karşıyaydı. Ancak ihtiyaçları daha da arttı ve onlara erişim zorlaştı.”

CNN’e göre Porto Alegre’deki bazı zenginlerin ikinci bir eve kaçmak gibi seçenekleri var, ancak şehrin çevresindeki “yıkıcı kasabalarda” düşük gelirli insanların böyle bir seçeneği yok .

Brezilya’nın solcu Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, evlerini kaybeden ailelere yardım parası sağlama sözü verdi. Dünya Bankası verilerine göre Brezilya dünyanın en eşitsiz ülkelerinden biri .

commondreams.org

Takvim

Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE