Pazar , 11 Mayıs 2025

İran’ın “Fattah-1” hipersonik füzesi: hassas, ölümcül ve durdurulamaz

“İran, Amerikan gemilerini ve uçak gemilerini hedef alıp batırabilecek olağanüstü balistik füze yeteneklerine sahip… İran’la bir savaş intihar olur.” Akıllı adamlar birbirlerini anlayacaklardır.

Mike Whitney 

ABD ve İsrail’in İran’a karşı önleyici bir saldırı başlatması halinde İran, yıkıcı bir misilleme yapmaya ve Ortadoğu’daki Amerikan askeri üslerini, petrol tesislerini, kritik altyapılarını ve komuta ve kontrol merkezlerini yok etmeye hazır. Kısacası İran, ABD ve İsrail’inkinden çok daha büyük olan muazzam füze cephaneliği sayesinde, bir düğmeye basarak tüm bölgeyi ateşe verme yeteneğine sahip. The National Interest’te yayınlanan “İran’ın Fattah-1 Hipersonik Füzesi Neden İsrail Güvenliği İçin Bir Felakettir” başlıklı makaleden bir alıntı :

“İki yıl önce, Haziran 2023’te İran İslam Cumhuriyeti, en azından İslam Devrim Muhafızları Ordusu’na göre ülkenin ilk hipersonik balistik füzesi olan Fattah-1’i tanıttı. Fattah , Farsça’da “fatih” anlamına geliyor.

“Bu füze, İran’ın askeri hırslarında önemli bir adımı temsil ediyor , güç yansıtma niyetini işaret ediyor ve İran füze tehdidinin radikal ve gelişen doğasını vurguluyor. Birçok yönden, bu tehdit Batılı stratejistler için İran’ın nükleer kapasite eşiğinden bile daha endişe verici. Sonuçta, İran bu tür silahlar geliştirse bile, kendi sonunu riske atmadan bunları kullanamazdı. Ancak Tahran gerçekten hipersonik bir balistik füze geliştirdiyse, ilk hedefin hangi ülke olacağı açıktır…

“Öngörülebilir parabolik yörüngeler izleyen geleneksel balistik füzelerin aksine, Fattah-1, uçuş sırasında yörüngesini hem Dünya atmosferinin içinde hem de dışında ayarlamasına olanak tanıyan manevra kabiliyetine sahip bir savaş başlığı modülü (MaRV) ile donatılmıştır. Yakıttan bağımsız bir tahrik sistemi ve hareketli bir ikincil nozul tarafından kolaylaştırılan bu manevra kabiliyeti, Fattah-1’in İsrail Arrow, David’s Sling ve Iron Dome sistemleri ve hatta Amerikan Aegis ve Patriot sistemleri gibi en sofistike füze savunma sistemlerinden kaçmasına olanak sağlamak için gereklidir.

“Başka bir deyişle, Fattah-1’in varlığı Amerikalılar ve İsraillileri, nükleer silah geliştirdiğinden şüphelenilen İran tesislerine karşı önleyici hava saldırıları düzenlemeden önce iki kere düşünmeye sevk etmelidir.” İran’ın Fattah-1 Hipersonik Füzesi Neden İsrail Güvenliği ve Ulusal Çıkarları İçin Bir Felakettir?

Tekrar ediyorum: ABD ve İsrail’in en gelişmiş füze savunma sistemleri (İsrail’in Ok, Davut Sapanı, Demir Kubbe, Aegis ve Patriot sistemleri) İran’ın hipersonik füzeleri karşısında etkisizdir. Yani Fettah-1 durdurulamaz.

Peki Donald Trump bütün bunların farkında mı?

https://x.com/Zeinaab_Mk/status/1778863685257093447

Hayır. Trump’ın etrafı , ona sadece duymak istediklerini söyleyen, her şeye göz diken dalkavuklar ve neoconlarla çevrili . Trump, tüm sakinlerinin “Amerikan yenilmezliği ” gibi hayali bir mite inandığı bir dış politika balonunun içinde sıkışmış durumda . Trump , rakiplerinin modernize olmaları ve cephaneliklerini, tüm eski hava savunma sistemlerini atlatıp yüklerini doğrudan hedefe ulaştırabilen gelişmiş balistik füze sistemleriyle doldurmaları sırasında bile, modası geçmiş uçak gemisi saldırı gruplarının ve B-2 gizli bombardıman uçaklarının savaşları kazanacağına inanıyor. Aynı makaleden bir alıntı daha:

“ABD’nin B-2 Spirit uzun menzilli gizli bombardıman uçakları İran nükleer tesislerini havadan yok edebilirken, İranlılar bölgedeki uzun bir hedef listesine karşı misilleme yapmakla tehdit edebilir: İran topraklarına yakın korumasız ABD üsleri, komşu Suudi Arabistan’daki hassas petrol rafinerileri, Kızıldeniz’deki ABD uçak gemileri, Hürmüz Boğazı ve hatta daha uzakta olsa da İsrail. Bölgedeki çok sayıda savunmasız hedef, etkili savunmaların az olduğu ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

“İran, Fattah-1 gibi füzelere sahip olarak bölge için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ne Washington ne de Kudüs, güvenlikleri ve ekonomik refahları için bu gerçek tehdidi küçümsememeli .

“Ve İran’ın İsrail’e karşı son bir yıldır gerçekleştirdiği önceki “büyük misilleme” dalgalarının başarısız olduğunu iddia eden herkes için, jeopolitik bağlamı anlamak önemlidir. İran, bu misilleme saldırıları sırasında en önemli silahlarını korumuş gibi görünüyor ve başlıca askeri ortağı Rusya’nın baskısı altında geri çekildiğine dair işaretler var.

“İran neden çekimser kaldı?

“Rusya’nın İran üzerindeki etkisi güçlü olsa da, İsrail’in İran hedeflerine yönelik önceki saldırılarının nükleer silah geliştirdiğinden şüphelenilen tesisleri vurmadığı gerçeği ortadadır. Bu tesisler, İran İslamcı rejimi için Kutsal Kase’nin eşdeğerini temsil ediyor.

“Eğer İsrailliler veya Amerikalılar bu tesislere saldırıp onları yok etseler, hatta onlara zarar verseler, Rusya’nın İran üzerindeki nüfuzunun bile, öfkeli İslamcıların daha önce hayal bile edilemeyecek şekillerde Amerikan, İsrail ve Suudi hedeflerine misilleme yapmasını engellemesi pek mümkün görünmüyor.

“Bu nedenle, İran füzelerinin tehdidi gerçektir. Mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Ve İran ile müzakerelerin başarılı olma olasılığı düşük olsa bile, hava saldırıları stratejik bir seraptır. Zaten kaotik bir bölgede tetikleme riski olan belirsizlik ve istikrarsızlık buna değmez.

İran’ın Fattah-1 Hipersonik Füzesi Neden İsrail Güvenliği ve Ulusal Çıkarları İçin Bir Felakettir?

Bu makale, özellikle ABD ve İsrail’in güçlü bir destekçisi olduğu anlaşılan yazarının, objektif analizlere dayanarak İran’ın şaşırtıcı balistik yetenekleri konusunda uyarıda bulunması nedeniyle ilgi çekicidir. Yaklaşan savaş hakkında ahlaki bir yargıda bulunmuyor, sadece bu savaşın iddia edilen faillerine şiddetli bir direnişle karşılaşacaklarını ve muhtemelen başarısızlığa uğrayacaklarını bildiriyor. Evet, ABD İran’a karşı bir savaşı kaybedebilir. (Aslında bu senaryo geçmişte birçok kez “hayal edildi” ve sonuç her zaman aynı oldu.) En azından, İran’la düşmanlıkların patlak vermesi petrol fiyatlarının fırlamasına, borsa piyasalarının düşmesine ve küresel ekonominin bir ölüm sarmalına girmesine neden olacaktır. Trump , çatışmayı hızla sona erdireceğini iddia ettiği taktik “sığınak delici” nükleer silahları hızla konuşlandırarak hasarı en aza indirmeyi umuyor. Ama öyle olmayacak. Zira İran, yaklaşık yirmi yıldır ABD ile savaşa hazırlanıyor ve harekete geçmeye hazır. Nükleer tesislerine yönelik herhangi bir saldırı, İsrail’de ve Ortadoğu’da hassas ve askeri hedeflere yönelik bir dizi balistik füze saldırısını tetikleyecektir.

Elbette bazı analistler, Fattah-1’in yeteneklerinin fazlasıyla abartıldığını ve bunun İran’ın propaganda kampanyasının bir parçası olduğunu düşünüyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, ABD’yi İran’la savaşa sürüklemek isteyenler de aynı kişilerdir. Bununla birlikte, çok muhafazakar Washington Post bile

“Planet Labs uydu görüntüleri ve uzman değerlendirmeleri, en az 24 ila 32 füzenin (İran Fattah) İsrail hedeflerine çarptığını veya yakınlarına indiğini doğruluyor. Bunlar arasında Nevatim Hava Üssü’nde 20 ila 32, Tel Nof Hava Üssü’nde üç ve Mossad karargahı yakınında iki füze bulunuyor. (Dünyanın en sıkı korunan yerleri!) Hasar sınırlıydı, ancak bu, bazı füzelerin müdahaleden kaçtığı anlamına geliyor.”

Peki füzeler engellendi mi?

Pek olası değil. Yazarın da teyit ettiği gibi, ABD ve İsrail hava savunma sistemleri İran’ın hipersonik füzelerini vurabilecek kapasitede değil.

Bu arada, İran’ın en yıkıcı savaş başlıklarını kullanmaması nedeniyle hasar “sınırlı” oldu. Bu esasen bir “güç gösterisi” idi ; Hatalı stratejilerine devam ederlerse kendilerini ne kadar büyük bir felakete sürükleyeceklerini kavrayamayan dürtüsel saldırganların attığı bir “uyarı salvosu” . Elbette İran saldırılarına ilişkin medya haberleri, Trump’ın “korkup” planlanan hava saldırılarını başlatmayı reddetmesini önlemek için kamuoyundan büyük ölçüde gizlendi . Kısacası İsrail Trump’a bir tuzak kurdu ve Trump da bu tuzağa doğru yürüyor gibi görünüyor. Middle East Spectator’da yayınlanan makaleden bir alıntı şöyle :

İran’ın 2 bin kilometre menzile sahip OTH “Sepehr” radarı nihayet faaliyete geçti. Uydu görüntüleri de bunu doğruluyor.

“Bu radar, 1.500 kilometreden fazla menzile sahip olan İran’ın en gelişmiş ufuk ötesi radarlarından biridir. Tek bir uçağın kalkışını veya balistik füzelerin fırlatılmasını, tüm İsrail dahil olmak üzere 2.000 kilometreye kadar bir mesafeden tespit edebilir.

“İran’a olası bir saldırı durumunda değerli bir erken uyarı sistemi sağlayan bu kadar gelişmiş OTH radar teknolojisine yalnızca birkaç ülke hakim.” Orta Doğu Seyircisi

İran bu nedenle 2 bin kilometre öteden fırlatılan herhangi bir düşman uçağını veya balistik füzesini tespit edebilecek gelişmiş radar sistemleri geliştirdi. Bu, İran ordusunun planlanan ilk balistik saldırı dalgasını emrederken savunmasını kurmak için bolca zamana sahip olacağı anlamına geliyor.

Ancak bu sadece bir başlangıç, çünkü geçen yıl İsrail ile İran arasında gerçekleşen hava saldırılarının bize gösterdiği gibi, bu gelişmiş çok katmanlı hava savunma sistemleri (Rus S-200, S-300, Çin sistemleri ve diğer bilinmeyen unsurlarla entegre edilmiş) İsrail uçaklarını 19 Nisan’daki saldırıları sırasında geri dönmeye ve geri çekilmeye zorladı. Bu durumda, İsrailliler “İran’a asla 70 km yaklaşamadılar, çünkü onları şaşırtan ve aceleyle geri çekilmeye zorlayan ‘bilinmeyen bir hava savunma sistemi’ tarafından engellendiler .” Sonuç olarak, İsrailli pilotlar uzun menzilli füzelerini etkili olamayacak kadar uzaktaki hedeflere ateşlemek zorunda kaldılar. Kısacası, İran hava savunma sistemi, İran askeri tesislerine çok az hasar verdikten sonra İsraillileri görevlerini terk etmeye ve ülkelerine dönmeye zorladı. ABD savaş uçakları ve yüksek irtifa bombardıman uçaklarının da dahil olması durumunda benzer bir senaryonun gerçekleşeceğine inanmak için her türlü neden mevcut.

Çözüm

  1. İsrail’in gerçekleştirdiği hava saldırısı, dünyanın en iyileri arasında yer alan İran’ın hava savunma sistemlerinin, F-35 gibi hayalet uçakları tespit edip etkisiz hale getirebildiğini ortaya koydu.
  2. İran’ın elektronik harp sistemleri, düşmanın hedef almasını veya iletişimini bozarak hava savunmasını güçlendiriyor.
  3. İran’ın, 2.000 kilometre öteden herhangi bir düşman uçağını veya balistik füzesini tespit edebilen gelişmiş radar sistemleri, İran ordusuna savunmasını harekete geçirmek ve karşı saldırı emri vermek için yeterli zaman sağlıyor.
  4. Mach 13 (yaklaşık 16.000 km/saat) hızla hareket eden İran’ın Fattah-1 hipersonik füzesi, herhangi bir Amerikan veya İsrail hava savunma sisteminden kaçabiliyor ve harp başlığını tam hedefine ulaştırabiliyor.

Eski Deniz Piyadeleri istihbarat subayı ve BM silah müfettişi Scott Ritter bunu şu şekilde özetliyor:

“İran ile savaşa girersek, kazanamayız… İran, olağanüstü yeteneklere sahip önemli bir balistik füze gücüne sahip. Amerikan savaş gemilerini hedef alabilir, Amerikan uçak gemilerini batırabilir… İran ile bir savaş intihar olur ve Amerika Birleşik Devletleri yenilir.”

Akıllı adamlar birbirlerini anlayacaklardır.

Mike Whitney

*mondialisation.ca

Takvim

Nisan 2025
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE