Cumartesi , 27 Nisan 2024

Suriye: ABD Çözüm Konusunda isteksiz – Rusya İkinci Raunt İçin Geri Geliyor – Moon d’Alabama

Obama yönetimi Suriye’de barış istemiyor. Ateşkesin sürdürülmesinde, IŞİD ve El-Kaide’ye karşı eşgüdümlü taarruz ve Suriye’de barışı tesis etme konusunda ABD’nin  bir ortak olamayacağını Ruslar en sonunda kabullenmek  zorunda kaldı. Lavrov’un açıkladığı gibi gerçekte, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin El-Kaide’nin kökünün kazınmasını talep eden iki kararı olmasına rağmen ABD yeniden, El-Kaide’nin Rus hava saldırılarından korunmasını istiyor. Türkiye’den “asilere”,  her zaman yaptıkları gibi El-Kaide ve diğer terörist gruplarla paylaşacakları devasa ikmal konvoyları yine gönderiliyor.

Halihazırda yenilenmiş Suriye ordusunun Rakka’ya doğru ilerlemesi, yalnızca kum fırtınalarıyla değil aynı zamanda Halep’in güneyinde kırsal bölgelerde hükümet mevzilerine karşı El-Kaide, Ahrar uş-Şam ve Türkistan İslam Partisi güçlerinin saldırılarıyla da sekteye uğruyor.

Cumartesi günü Rusya’nın Suriye’deki ateşkes gözlem merkezi, 1000’i aşkın militanın Halep’in güneybatısındaki rejim mevzilerine saldırı başlattığını ifade etti.

Merkez, ayrıca; Halepli sivillerin, kentin kuzeyindeki silahlı gruplar arasında Türk askerlerinin olduğuna dair bilgi verdiklerini söyledi.

Aynı plan, Suriye’nin doğusuna doğru bir hamle yapılırken, Halep’in güneyinde El-Kaide’ye karşı daha fazla kayıp vermemek için Suriye ordusunun durdurulmak zorunda  kalındığı Mart ve Nisan aylarında da uygulanmıştı. ABD destekli bu manevraların, Suriye hükümetinin doğudaki her hangi bir kazanımını engellemek için tertiplendiği çok açık bir şekilde görülüyor.

Bugün Lavrov, Kerry ile tekrar konuştu:

Rus Dışişleri Bakanlığı; “Lavrov çeşitli bahanelerle görüşmelerin tekrar başlamasını erteleme girişimleri konusundaki rahatsızlığını ifade etti,” dedi.

ABD, Suriye’deki çatışmaları yatıştırmaya pek istekli olmadığı için Rusya tekrar inisiyatif almak zorunda kalacak.

Yoksa bu bir tuzak mı? ABD, Rusya’yı Suriye’de bataklığa mı sokmak istiyor? Bu kesinlikle bir olasılık ancak, Rusya sahaya büyük bir intikam duygusuyla dönüp çok daha sert ve hızlı bir şekilde vurduğunda bunun nasıl gerçekleşebileceğini  öngörmek zor.

Rusya son günlerde teröristlere karşı düzenlediği hava saldırılarını üç katına çıkardı. İlave ikmal malzemeleri, bölgeye sessizce sevk edildi:

Ruslar, Suriye ordusuyla eşgüdümü diriltme çabası için geçtiğimiz birkaç hafta içinde bölgeye sevk ettikleri 3000’i aşkın Rus gönüllüsüne destek amacıyla, bu hafta kara kuvvetlerini ve paraşütçülerini, Suriye’ye ilk askeri müdahalesinde olduğu gibi fazla gürültü çıkarmadan Tartus limanına indirdi.

Suriye kaynakları, geçen sonbaharda havadan destek operasyonlarını koordine eden Müşterek Kuvvetler Komutanlığı personelinin yeni operasyonlara hazırlık için Lazkiye’deki Hmeimim hava üssüne geri döndüğünü ifade etti.

İnsanın tek ümit edebileceği şey Rus yönetiminin dersini almış olması. Herhangi bir politik kazanım elde etmeden düşmanları kovalamayı bırakmayacak. Bunun çok kısa bir süre içinde gerçekleşmesi muhtemel görünüyor.

4 Haziran , 2016,  02:11 PM

Çeviri: Özgür Girişen

Takvim

Haziran 2016
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE