Batı’da « İslam ve demokrasi muhasebesi » ya da « İslam ve laiklik » konusunu işlemek adettendir. Ortaya atılan bu sorunsallar İslam’ın doğası gereği klerikal olduğu izlenimi vermektedir. Dolayısıyla da İslam bir din değil ama bir siyasi akımdır. Böylece en « radikal » Müslümanlar teröristtirler ya da tersi. Oysa bir aydan beri, halkının çoğunluğu Müslüman olan genişletilmiş Ortadoğu, bu dinin …
Devamı »Aylık Arşiv
Başkaya: Büyük insanlık elini çabuk tutmalı – Röportaj: Ahmet Külsoy
1930 ve 1980’den farlı olarak ‘nihai bir kriz’ yaşandığını belirten Doç. Dr. Fikret Başkaya “Kapitalist sistem kendi dışındaki bir sınıra da toslamış bulunuyor” dedi. Devrimlerin ne zaman patlayacağının bilinmeyeceğini belirten Başkaya “Büyük İnsanlığın elini çabuk tutması gereken kritik bir kavşaktayız” yorumunda bulundu. Avrupa’da son yıllarda bir çok seçim gerçekleşti. Seçimlere katılım oranı düşük kalırken, merkez sağ partiler yerlerini sağlama …
Devamı »TOTALİTERLEŞMEYE, İHVAN’LAŞMAYA KARŞI[*] -SİBEL ÖZBUDUN
“Uygarlığın seviyesini ölçmek için, kadının hayat şartlarına bakın.”[1] Olan (ve ne yazık ki “bitmeyen”)i, salt ve bağlamından kopartılmış bir “eril şiddet” klişesiyle açıklama ve/veya bir erkek(ler)- siyasal iktidar ortak komplosu olarak görme kolaycılığından sıyrılırsak;[2] AKP iktidarının Türk ortalamasının en olumsuz vasıflarını su yüzüne çıkardığını söyleyebiliriz: aydın nefreti, kendinden güçsüz karşısında dayılanma, güçlüye yaltaklanma, farklı olana güvensizlik, aşağılık kompleksine belenmiş bir …
Devamı »Cüppeli Ahmet hoca bir istisna değil – Fikret Başkaya
” İşçi çıkarılınca kıdem tazminatı almak caiz midir? şeklindeki soru üzerine, Ahmet Mehmet Ünlü, “Caiz değil. Çünkü, kıdem tazminatı hakkı değil, maaşını almış. Kendi çıksa alamıyor, adam çıkarırsa alıyor. Hakkı olsa kendi çıksa da alması lâzım. Demek ki hakkı değil” demiş. Tepkiler hocaya yönelik ama asıl önemli olan böyle bir sorunun sorulabiliyor oluşudur. Zira bu soru, işlerin nereye vardığını, dinci …
Devamı »İşçiler, sendikalar, kıdem tazminatı… / Fikret Başkaya
Kapitalizm 1910’lu yılların başında ‘yapısal krize’ girdi. Krizden ancak iki emperyalist savaş sonrasında çıkabildi. “Otuz yıl savaşlarının” ardından yeniden yükselme dönemine girdi. Aslında süreç: Kriz-savaş-yeniden yapılanma şeklinde tezahür etti. Bu arada kapitalizmin tarihinin en büyük krizlerinden biri, “Büyük Buhran” (1929-1932) da yaşandı. İkinci emperyalist savaşın ardından sistem, yaklaşık 30 yıl sürecek istikrarlı bir genişleme dönemine girdi. Bu durum bir kaç …
Devamı »Almanya Asya’ya dönüyor / Johannes Stern
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Pazar günü Bavyera’daki bir bira çadırı etkinliğinde yaptığı konuşmada ABD’nin artık güvenilir bir müttefik olmadığını ve Avrupa’nın kendi göbeğini kesmek zorunda olduğunu ilan ederek, Atlantik ötesi ilişkilerde geçtiğimiz hafta yapılan NATO ve G7 zirvelerinde gözler önüne serilen tarihsel krizin açıkça üzerine gitmişti. Bu yönelimin bir boyutu, Berlin’in Asya ile siyasi ve ekonomik bağlarını sistematik olarak genişletmesinde …
Devamı »NATO zirvesine Avrupa ile Amerika arasındaki anlaşmazlık yön verdi – Johannes Stern
ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk Avrupa gezisi, NATO ittifakı içindeki derin çatlağı gözler önüne serdi. Dünkü [25 Mayıs] NATO zirvesinde, tüm üyelerin savunma harcamalarını gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2’sine çıkarmaları ve ittifakın ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyona katılması konularında resmen anlaşmaya varıldı. Bununla birlikte, emperyalist güçler arasındaki, özellikle de ABD ile Almanya arasındaki anlaşmazlıklar artık o kadar keskin …
Devamı »