Salı , 21 Mayıs 2024

Dünya çapında Filistin yanlısı üniversite kampüsü protestolarının haritasını çıkarmak

ABD’den Avustralya’ya kadar öğrenciler, üniversitelerinin İsrail’le bağlarını koparması ve ayırması çağrısında bulunuyor.

Interactive_outside image_protests-1714388888

AJLabs tarafından

29 Nis 2024’te yayınlandı29 Nisan 2024

Filistin yanlısı gösteriler ve oturma eylemleri ABD’deki üniversitelerde ve dünyanın çeşitli yerlerindeki kampüslerde yayılıyor .

ABD’nin en prestijli üniversitelerinden biri olan New York’taki Columbia Üniversitesi, İsrail’in Gazze’deki savaşının altı aydan fazla bir süre önce hem savaşı destekleyen hem de savaşa karşı protestolarla başlamasından bu yana öğrenci aktivizminin merkezi olarak ortaya çıktı .

OKUMAYA DEVAM ET

4 öğenin listesiliste 1 / 4

Gazze’ye insani yardım protestolar nedeniyle engellendi

liste 2 / 4

Gazzeli esirlerin yakınları kafeslerde protesto yaptı

liste 3 / 4

Avustralyalı öğrenciler Filistin protestolarına katıldı

liste 4 / 4

Tarihçe Resimli: ABD’deki kampüs protestolarının gücü ve riskleri

listenin sonu

19 Nisan’da polisin öğrenciler tarafından kurulan kampı temizlemesi sırasında kampüste 100’den fazla protestocu tutuklandı .

22 Nisan’da Columbia yöneticileri derslerin bahar dönemi sonuna kadar hibrit modda yapılacağını duyurdu.

Öğrenciler, İsrail ile Filistinli İslamcı grup Hamas arasında devam eden çatışma sırasında Columbia Üniversitesi'nde Filistinlileri desteklemek için bir protesto kampı kurmaya devam ediyor, New York City, ABD, 26 Nisan
Öğrenciler Gazze savaşı sırasında 26 Nisan 2024’te New York’taki Columbia Üniversitesi’nde Filistinlileri desteklemek için bir protesto kampı sürdürüyorlar [Caitlin Ochs/Reuters]

Protestocular ne talep ediyor?

Columbia’daki Filistin yanlısı öğrenciler ve öğretim üyeleri, üniversitelerinin, İsrail’in şu anda 34.400’den fazla kişinin ölümüne ve en az 77.500 kişinin yaralanmasına neden olan Gazze’ye yönelik savaşından kâr elde eden şirketlerden çekilmesi çağrısında bulunuyor.

INTERACTIVE_DEATH_TOLL_APRIL28_2024
(El Cezire)

Protestolar nerede oluyor?

Üniversite alanlarındaki büyük ölçekli protestolar, aralarında Yale Üniversitesi, Virginia Tech, Austin’deki Texas Üniversitesi ve Berkeley’deki California Üniversitesi’nin de bulunduğu dünya çapında en az 50 kampüse daha sıçradı.

Al Jazeera daha fazla bilgi geldikçe listeyi güncelleyecek:

Avustralya: Melbourne Üniversitesi, Sidney Üniversitesi

Kanada: McGill Üniversitesi, Concordia Üniversitesi

El Cezire’ye kaydolun

Amerika Kıtası Haber Bülteni

ABD siyaseti, Kanada’nın çok kültürlülüğü, Güney Amerika’nın jeopolitik yükselişi; size önemli hikayeleri getiriyoruz.Abone

Kaydolarak Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz

reCAPTCHA tarafından korunuyor

Fransa: Paris Siyasi Araştırmalar Enstitüsü (Sciences Po), Sorbonne Üniversitesi

İtalya: Sapienza Üniversitesi

Birleşik Krallık: Leeds Üniversitesi, University College London, Warwick Üniversitesi

Reklamcılık

Amerika Birleşik Devletleri: Amerikan Üniversitesi, Arizona Eyalet Üniversitesi, California Eyalet Politeknik Üniversitesi, Columbia College Chicago, Columbia Üniversitesi, Cornell Üniversitesi, Drexel Üniversitesi, Emerson College, Emory Üniversitesi, Moda Teknoloji Enstitüsü, Georgetown Üniversitesi, Humboldt, Indiana Üniversitesi Bloomington, Massachusetts Enstitüsü Teknoloji Bölümü, Michigan Eyalet Üniversitesi Doğu Lansing Kampüsü, Morehouse College, New York Üniversitesi, Ohio Eyalet Üniversitesi, Rice Üniversitesi, Roosevelt Üniversitesi, Chicago Sanat Enstitüsü Okulu, Stanford Üniversitesi, Swarthmore College, Temple Üniversitesi, The City College of New York , The New School, Tufts Üniversitesi, California Üniversitesi Berkeley, California Üniversitesi Los Angeles, Chicago Üniversitesi, Colorado Üniversitesi, Connecticut Üniversitesi, Maryland Üniversitesi Baltimore County, Michigan Üniversitesi Ann Arbor, Minnesota Üniversitesi, New Üniversitesi Meksika, Kuzey Carolina Üniversitesi Charlotte, Pensilvanya Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi, Los Angeles’taki Güney Kaliforniya Üniversitesi, Texas Arlington Üniversitesi, Texas Austin Üniversitesi, Texas Üniversitesi Dallas, Texas Üniversitesi San Antonio, Vanderbilt Üniversitesi, Virginia Tech , Washington Üniversitesi, Yale Üniversitesi ve George Washington Üniversitesi

İnsanlar başının üstünde Filistin bayrağı taşıyan bir protestoda silah bağladılar
Protestocular, 28 Nisan 2024’te California Los Angeles Üniversitesi’nde Gazze’deki Filistinlileri destekleyen bir gösteriye katıldılar [David Swanson/Reuters]

Öğrenciler ve öğretim üyeleri nerede tutuklandı?

Protestocular Gazze’de ateşkes ve İsrail’in yaklaşık yedi ay süren Gazze savaşını mümkün kılan şirketlerin tasfiye edilmesini talep etmeye devam ederken, ABD’de son 10 gün içinde en az 900 öğrenci ve öğretim üyesi tutuklandı. Kolluk kuvvetlerinin öğrencileri ve öğretim üyelerini kamplardan ve protesto alanlarından uzaklaştırmaya çalışması nedeniyle protestolar şiddetlendi.

Pek çok öğrenci okuldan uzaklaştırıldı, denetimli serbestliğe tabi tutuldu ve nadir durumlarda üniversitelerinden atıldı.

Momodou Taal, New York eyaletindeki Cornell Üniversitesi’nden kampüste kamp kurdukları gerekçesiyle Cumartesi günü “geçici olarak okuldan uzaklaştırılan” dört öğrenciden biriydi.

El Cezire’ye, protestocu öğrencilerin tehditler aldığını ve kişisel bilgilerinin rızaları olmadan internette yayınlanması anlamına gelen kişisel bilgilerin ifşa edilmesine maruz kaldıklarını söyledi. Bu tür öğrencilerin kurumlarından herhangi bir koruma alamadığını söyledi.

Bazı üniversiteler mezuniyet törenlerini iptal etmek zorunda kalırken, bazılarının binaları, avluları ve avluları protestocular ve bazı durumlarda kamplar tarafından işgal edildi.

Fransa İsrail Filistinlilerin Kampüs Protestoları
Öğrenciler 26 Nisan 2024’te Paris’te Sciences Po’nun önünde gösteri yapacaklar. [Jeffrey Schaeffer/AP Fotoğrafı]

KAYNAK : EL CEZİRE VE HABER AJANSLARI

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE