Mücadele Zeminini Değiştirmek! Fikret Başkaya Sosyal eşitsizlik ve sömürüye dayalı bir egemenlik sistemi, sadece kaba kuvvete, çıplak şiddete dayanarak varlığını sürdüremez, kendini yeniden üretemez. Zira, şiddetin ve çatışmanın kural olduğu, süreklilik arz ettiği bir sosyal ortam, bizzat egemenlik sisteminin de ‘istikrarsızlığı’ anlamına gelecektir. Bu yüzden kaba kuvvet, çıplak şiddet baki kalmak ve son kertede devreye sokulmak …
Devamı »Aylık Arşiv
Sidney’deki Julian Assange’ı savunma mitingi: İleriye doğru önemli bir adım* – Linda Tenenbaum
Sidney’deki Julian Assange’ı savunma mitingi: İleriye doğru önemli bir adım* Linda Tenenbaum 19 Haziran 2018 Dün, 17 Haziran Pazar günü, Sidney’in Belediye Sarayı Meydanı’nda, WikiLeaks’in editörü Julian Assange’ın derhal ve koşulsuz özgürlüğü uğruna mücadele etmek için bir gösteri düzenlendi. Mitingde, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull’un hükümetinden, Assange’ın Londra’daki Ekvador büyükelçiliğindeki hapisten kurtulmasını ve güvenli bir şekilde Avustralya’ya geri …
Devamı »Hudeyde kuşatması ve Washington’ın Yemen’deki savaş suçu – Bill Van Auken
Hudeyde kuşatması ve Washington’ın Yemen’deki savaş suçu Bill Van Auken 18 Haziran 2018 uudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) önderliğindeki güçlerin Çarşamba sabahı Yemen’in Kızıl Deniz’deki liman kenti Hudeyde’ye karşı başlattığı kuşatma, bir BM tahminine göre, bu kalabalık kentte yaşayan çeyrek milyon insanın yaşamına mal olabilir. Kuşatma, aynı zamanda, ülke genelindeki milyonlarca insanı da açlıktan ve …
Devamı »SEÇİMLER VE ORDU – Osman Tiftikci
SEÇİMLER VE ORDU Osman Tiftikci Ordu Komutanının T. Erdoğan’ın muhalefeti eleştiren konuşmasını alkışlaması üzerine ordu tartışması başladı. M. İnce defalarca bu komutanın apoletlerini sökeceğini ifade etti. Tartışmaya, Genel Kurmay Başkanı’nın Abdullah Gül’ü “ziyareti” ve Tayyip Erdoğan’ın Ergenekon davalarındaki “savcılığı” meselesi de eklendi. Meral Akşener de bu tartışmaya Kuleli Askeri Lisesi’ni açacağını vaat ederek katıldı. T. Erdoğan ise suçlamalara, “ben bunların …
Devamı »Türk ulus-devleti ve Kürt Sorunu – Dr. İsmet Konak
Türk ulus-devleti ve Kürt Sorunu Dr. İsmet Konak 1919-1922 yıllları arasında vuku bulan Kurtuluş Savaşı yeni nesile bir “tartarus (ölüler ülkesi)” miras bırakmıştır. Her sokak, her mahalle ve her yeşil alan “şahadete” tahsis edilmiştir. Millî mücadele, tam bir “ignis fatuus”a benzemektedir. Yani aptal ateşidir. Bu ateş genelde “iyi” algılanır ama gerçeğe bakılırsa kurşunî renkli bir kül bırakmıştır. Aldatıcı bir …
Devamı »G7 zirvesi çöktü* – Alex Lantier
G7 zirvesi çöktü* Alex Lantier 13 Haziran 2018 Quebec Charlevoix’deki G7 görüşmeleri, görülmemiş bir olayla, dünya ekonomisinin merkezindeki ülkeler arasında yaşanan sert atışmaların ve ticaret savaşı önlemleri tehditlerinin ortasında, Cumartesi günü çöktü. Çözümsüz anlaşmazlıklar, Washington’ın Avrupa Birliği’nden (AB), Kanada’dan ve Meksika’dan yapılan milyarlarca dolarlık ithalata gümrük vergisi uygulama tehditleri üzerine patlak verdi. Konferansın öncesine, Fransa Devlet …
Devamı »“Teraziyi değiştirme zamanı!” – Fikret Başkaya ile ekonomik kriz üzerine… -Ferhat Kartal
“Teraziyi değiştirme zamanı!” Fikret Başkaya ile ekonomik kriz üzerine… Ferhat Kartal Faizin, döviz kurunun ve enflasyonun eş-zamanlı olarak yükselmesi neyin işareti? Ekonominin temelinin çürük olduğunun işareti? Artık ekonomi ‘yeni değer’, ‘artı-değer’, ‘fazla değer’ üretemez durumda… Araç patinaj yapıyor… Tabii bu üçüyle birlikte yükselen bir üçlü daha var: İşsizlik, yoksulluk ve doğal çevre tahribatı [ekolojik yıkım] da …
Devamı »EŞİTLİĞİN TARİHSEL TOPLUMSAL ÖZÜ VE SOSYALİST EMEKÇİ ÇIKIŞ -2- Nazım Can
EŞİTLİĞİN TARİHSEL TOPLUMSAL ÖZÜ VE SOSYALİST EMEKÇİ ÇIKIŞ -2- Nazım Can Haziran 2018 İlkel topluluğun başlangıcından itibaren, sözde var olup gelişen, “komün veya komünal” yaşam biçimi yanılsaması Sürücül yaşamdan, evirilerek ilkel topluluğa geçiş yapan insanlığın, geliştirdiği yeni yaşam biçimi, “komün veya komünal” tipi bir yaşam biçimi değil; insanlaşmak üzere, tarih öncesi ‘Toplumsallaşma Sürecinde’, ilkel topluluk yaşam biçimine …
Devamı »“İktidar gizlemesini bilenindir…” – Fikret Başkaya
“İktidar gizlemesini bilenindir…” Fikret Başkaya ” Size bu şekilde hükmedenin de sadece iki gözü, sadece iki eli ve sadece tek bir vücudu var. Onu kentlerimizin sayısız, sıradan insanlarından farklı yapan şey, sizin ona kendinizi böyle ezme kolaylığı sağlamanızdır. Eğer siz vermediyseniz onca gözü nereden aldı? Eğer siz vermediyseniz size vuran onca ele nasıl sahip oldu? [….]* ‘Valla …
Devamı »Geçmişin İzleri ve Bugünün Ekonomisi – Selim Çakmaklı
Geçmişin İzleri ve Bugünün Ekonomisi Selim Çakmaklı İktisat teorileri tarihsel olayların etkisiyle, özellikle kriz dönemlerinde, acil çözüm bekleyen sorunlara mevcut yaklaşımların tatmin edici açıklamalar getirememesi sonucu değişime uğrarlar. Yakın tarih bu dönüşümlere sahne olmuştur. 1929 Dünya Bunalımından önce iktisada hâkim yaklaşım, piyasaların kendi kendini düzenleme yeteneğine sahip olduğunu iddia ediyordu. İktisatçıların Neo-Klasik iktisat olarak adlandırdıkları bu yaklaşıma göre rekabetçi …
Devamı »Irak: ABD varlığı sorgulanıyor – Thierry Meyssan
Irak: ABD varlığı sorgulanıyor Thierry Meyssan Irak, on beş yıl önce gerçekleşen ABD işgalinden beri hiç barış yüzü görmedi, öyle ki seçmenler işgal sonrası peşi sıra oluşturulan farklı siyasal kurumlara olan güvenini yitirdi. Ne olursa olsun, 12 Mayıs’ta düzenlenen seçimlere katılanlar, çok da kusur işlememiş olan Başbakanın listesini cezalandırarak tercihlerini ABD karşıtı listelerden yana kullandılar. ABD …
Devamı »ÇÖKÜŞ MÜ? ÇÖKÜŞLER Mİ? – Reha Alpay
ÇÖKÜŞ MÜ? ÇÖKÜŞLER Mİ? Reha Alpay Fikret Başkaya’nın son kitabı “Çöküş” daha önceki kitaplarında olduğu gibi günümüze ışık tutan önemli perspektifler sunuyor. Dogmatik yaklaşımların çok yaygın olduğu ülkemizde bu anlamda önemli bir boşluğu doldurarak yeni tartışmaların önünü açıyor. Kitabın ilk bölümünde vurgulandığı gibi Karl Marx’ın düşünceleri kendisi “her türlü fetişizme karşı” çıktığı halde fetişleştirildi ve içi boşaltıldı; bürokratik …
Devamı »