Salı , 30 Nisan 2024

Savaşın maliyeti

Manlio Dinucci

Savaşların ciddi bir maliyeti var. Ukrayna’nın Rusça konuşan halkına yönelik saldırılar çoğunlukla Avrupalılar tarafından desteklenirken, Filistin’deki Araplara yönelik saldırılar ise ABD tarafından destekleniyor. Bu harcamalar, Anglo-Saksonların küresel hakimiyeti stratejisinin aynısına hizmet ediyor.

VOLTAİRE AĞI 

Ukrayna’daki NATO savaşı askeri harcamaların artırılmasını içeriyor. Resmi verilere göre, İtalyan askeri harcamaları 2019’da 21 milyar avrodan 2023’te 30 milyarın üzerine çıktı; bu, sosyal harcamalardan düşülen kamu parasıyla yıllık ortalama 80 milyon avroya eşdeğer. NATO bünyesinde verilen taahhüt uyarınca İtalya’nın bu harcamayı günlük 100 milyon euro civarına çıkarması gerekecek. 2014’ten bu yana Avrupa’nın NATO’ya ait kısmındaki askeri harcamalar dramatik bir şekilde arttı ve Soğuk Savaş’ın son aşamasının seviyesini aştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg şunun altını çiziyor: “Müttefikler Ukrayna’ya benzeri görülmemiş askeri ve mali yardım sağlıyor. Fransa hızla daha fazla Sezar obüsleri gönderecek ve birçok Müttefik, Çek Cumhuriyeti’nin 800.000 ek topçu mühimmatı tedarik etme girişimine katıldı. Kiev’e ağır top tedarik eden İtalya, diğer 800.000 merminin satın alınmasına, biz vatandaşları tarafından ödenen kamu parasıyla katılıyor.

Bir başka ek maliyet ise İtalya’nın, İtalya topraklarından Ukrayna’dan Orta Doğu’ya kadar savaş operasyonlarının desteklenmesinde temel rol oynayan ABD-NATO üslerinin giderlerine ortak katılması gerçeğinden kaynaklanmaktadır. ABD toprakları dışındaki en büyük ABD cephaneliği olan Camp Darby’nin rolü özellikle önemlidir. Bugünlerde Amerika Birleşik Devletleri’nden Pisa ile Livorno arasındaki bu üsse yeni ve daha güçlü zırhlı araçlar geliyor ve bunlar Camp Darby’den Livorno limanı üzerinden Ukrayna’ya gönderilecek.

İtalya topraklarındaki Camp Darby, Sigonella ve diğer üsler, ABD’nin, Başkan Barack Obama ve başkan yardımcısı Joe Biden tarafından öngörülen bir anlaşma uyarınca İsrail’i silahlandırmaya devam ettiği Orta Doğu’daki savaş operasyonlarını da destekliyor. İsrail, Gazze’deki Filistinlileri yok ederken kullandığı bombalar da dahil olmak üzere 38 milyar dolar değerinde silahlara sahip.

Manlio Dinucci

www.voltairenet.org

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE