Söyleşi: Doğan Baran Tüfekçi. Doğan Baran Tüfekçi: Paradigmanın İflasının yayınlanmasından bu yana 30 yıl geride kaldı. Bu arada çok sayada kitabınız ve makaleniz yayınlandı. Sadece eleştirmiyorsunuz, aynı zamanda çıkış yollarına dair de yazıyorsunuz. Geleceğe dair iyimser misiniz? Fikret Başkaya: Eleştiri bir amaç değil. Şeylerin gerçeğine nüfûz etmek için gerekli. Tabii radikal olmak kaydıyla. Yoksa …
Devamı »Aylık Arşiv
‘Sınır/Göç-Sanayi Karması’ sığınmacıların acılarından kâr devşiriyor (İklim Krizi, göç ve sığınmacı ilişkisi (1) – Mustafa Durmuş
26 Eylül 2021 “Dünyanın karşı karşıya bulunduğu en ciddi yedi sorun nedir” diye sorulsa yanıtımız aşağı yukarı şöyle olurdu: (i) Eşitsizlik, adaletsizlik, nepotizm (ii)Faşizm, etnik ayrımcılık, kadın ezilmişliği, farklı kimliklere karşı nefret söylemi, dinin siyasallaşması (iii) Emperyalizm, yükselen militarizm, savaşlar (iv) Yolsuzluk, müştereklerin gaspı, yetersiz kamu hizmetleri, güvencesizlik, engellilik (v) Salgın, işsizlik, hayat pahalılığı, derin yoksulluk …
Devamı »Afganistan’ın birbirine zıt iki meşhur siması: Kraliçe Süreyya Tarzi ve Celaluddin Haqqani – Faik Bulut
Kolaj: Independent Türkçe Bu makalede, Afganistan‘ın iki değişik yüzünü ve dünyaca ünlü iki zıt şahsiyetini ele alacağım. Zira Afganistan’da yaşanan güncel gelişmeleri kavramada tarihi bilgi açısından simgesel değerleri olduğu kanısındayım ve Kraliçe Süreyya Tarzi portresiyle açılışı yapmalıyım. Özgeçmişine dair Newlines Magazine sitesinde yayımlanan 27 Ağustos tarihli ilginç bir yazı, Suriyeli tarihçi Sami Mervan Mubayed tarafından kaleme alınmıştı. O Mubayed ki, “Yeni Cihat Sınırındaki Siyah Bayraklar Altında” isimli kitabın …
Devamı »TOPLUMSAL ÇELİŞKİLER SİSTEMİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞ BİÇİMİ -4- [Güncel Bir Örnek] ‘ABD’NİN AFGANİSTAN MANEVRASI’ (II) Nazım Can
II- Kapitalist emperyalist dünya ekonomik sistemin Temel Çelişçisinin Kapitalistler Kutbu ve Mevzilenme Biçimi Dünyanın hemen her ülkesinde, kapitalist emperyalist dünya ekonomik sistemin Temel Çelişkisinin: hâkim sınıf kutbunda, bağımsız değişken, diyalektik Tez olarak, üretim araçları, özellikle manifaktür sanayi üretim aletleri ve makinelerinden, günümüz yapay zekâ teknolojisi kullanan, dijital üretim aletleri ve makinelerine kadar, onların özel mülkiyetine sahip kapitalistler işlem görmektedir. …
Devamı »Diyanet: Söyleyene değil, söyletene bak! – Fikret Başkaya
“ İnanç sokakta olmasın, mahallede olmasın, şehirde olmasın ve insanın içinde olsun gibi bir anlayış var. İnsan ile Allah arasında olsun, evine, ticaretine, siyasetine, adaletine yansımasın diye ortalığı ayağa kaldırıyorlar”. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanı Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ayasofya’nın ibadete açılışındaki kılıçlı şovu ve sonrasında yaptığı açıklamalar haklı tepkilere neden oluyor. …
Devamı »2021 GÜZ DÖNEMİ ONLINE-ZOOM SEMİNERLERİ BAŞLIYOR!
2021 Güz Dönemi Online-Zoom Seminerleri Başlıyor Açılış Semineri: “ PERSPEKTİFİ VE PARADİGMAYI DEĞİŞTİRMEK: KAPİTALİZMDEN ÇIKMAK” Konuşmacı: FİKRET BAŞKAYA Tarih: 9 Ekim Cumartesi – Saat:19.30 Program: _____________ NE YAPMALI? İNSANLIĞIN KARŞI KARŞIYA BULUNDUĞU FELAKETLER VE ÇIKIŞ YOLLARI ÜZERİNE AHMET TONAK/SUNGUR SAVRAN Son zamanlarda toplumun aydın katmanlarında hemen her yerde bir çeşit yakınma işitiyoruz: “Dünyanın çivisi çıktı. Her alanda her …
Devamı »EKSİK KİRLETME – HAKAN YURDANUR
Neo – liberal mantık kirletmenin de eksik yada fazla oluşuna göre maliyet hesapları yapıyor. Çevre kirliliğinin ( ve tabiki doğaya saldırının ) en düşük olduğu ülkeler de bir miktar daha kirlenmenin olması gerektiğini savunuyor. Dünya da şu an tam olarak ele geçirilip yok edilmemiş ( ki yok denecek kadar az ) yerlerin bir an önce ele geçirilip kirletilme …
Devamı »Araştırmacı Nevzat Onaran’ın “Devletin Dahili Harbi” kitabı hakkında söyleştik: Başvekalet kararnameleri, topluk yok etme talimatı gibiydi – Faik Bulut
Kolaj: Independent Türkçe Son kitabıyla bir kez daha sıradışı konulara ilişkin derinlemesine araştırma yapıp kitaplaştıran araştırmacı Nevzat Onaran ile Koçgiri, Pontos ve Dersim bölgelerinde devletin yürüttüğü eski savaşlarını konuştuk. Yazar Nevzat Onaran – Şimdiye kadar yazdığınız kitapların çoğu, Osmanlıdan bu yana devletin ülkedeki azınlıkların haklarını yok sayma, asimilasyon, sürgün ve gerektiğinde mallarına el koymasına dair meseleleri sorgulayıp irdelemekle ilgilidir. Neden? Dört kitabımda Türk …
Devamı »“Terör, Terörist, Terörle Mücadele…” – Fikret Başkaya
“İstikrar: Amerika’nın düşmanıdır.” (Stability: America’s enemy) Albay Ralph Peter ABD, ikinci emperyalist savaş sonrasında tartışmasız hegemonik bir güç haline geldi ve emperyalist hiyerarşinin tepesine oturdu. İngiliz hegemonyası 1910’lu yıllardan beri aşınmaktaydı; 1945 sonrasında hegemonya Atlantik’in ötesi yakasına geçti. ABD, savaş sonrasında dünya sanayi üretiminin %50’den fazlasını bir başına sağlıyordu… Emperyalist savaşın sonunda Almanya …
Devamı »En büyük kirleticiler: Savaş sanayi ve NATO (İklim krizi militarizm ilişkisi-2) – Mustafa Durmuş
Askeri harcamalar; genelde ulus devletler ve orduları aracılığıyla, petrol, su, maden gibi doğal varlıklar ve yeni pazarlar için ya da mevcut pazarları yeniden paylaşmak için çıkartılan emperyalist savaşlar, sömürgeci işgaller, iç savaşlar, çatışmalar sırasında yapılan harcamalardır. Öte yandan askeri harcamalar savaşlarla sınırlı değildir, barış zamanlarında dahi militarizmin yükselişi sırasında, bir askeri darbe sonrası kurulan askeri …
Devamı »Talibancıların İslam anlayışının fikir ocağı: Diyobend Medreseleri – Faik Bulut
Kolaj: Independent Türkçe Ortaçağdan günümüze, inanç (her türlü din, mezhep ve tarikat) temelli köktenciliğin yol açtığı militanlığın kaynağı ve tanımı konusunda ortak bir görüşten söz edilemiyor. Siyasetçiler, liderler, araştırmacılar ve din âlimleri birçok noktada hemfikir olmadıkları gibi, birbirlerine zıt görüşler de ileri sürebiliyorlar. Bu tür yorumlara zemin hazırlayanlar ise El Kaide, IŞİD, İhvan, Taliban gibi örgütlerle gelenekçi selefiler veya politik İslamcılar …
Devamı »TOPLUMSAL ÇELİŞKİLER SİSTEMİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞ BİÇİMİ -3- [Güncel Bir Örnek] ‘ABD’NİN AFGANİSTAN MANEVRASI’ (I) – Nazım Can
4 Eylül 2021 Kapitalist emperyalist dünya ekonomisine hükmeden Anglosakson Siyonist Finans Oligarşisinin (ASFO’nun) [[1]] imzasını taşıyan bir kuralı vardır: “hiçbir zaman kaybetmemek için iki tarafa oynayıp, hangi taraf kazanırsa kazansın, her zaman kazanma” kuralıdır. Bu kural, Afganistan’da da yürürlükteydi. Çünkü 2001’den beri Afganistan, fiilen, ASFO’yu temsil eden ABD’nin önderliğinde, İngiltere, Avustralya ve büyük çoğunluğu, Taciklerden oluşan “Kuzey İttifak Güçlerinin” …
Devamı »