Pazartesi , 16 Eylül 2024

Aylık Arşiv

Çöküş tablosundan çıkmak!

Fikret Başkaya “Kötülüğün zaferi için gerekli tek koşul, iyi insanların hiçbir şey yapmamasıdır”… Edmund Burke                                İçinde bulunduğumuz durum kriz değil, çöküş… Çöküş, verili paradigma dahilinde bir çözümün olmadığı durumdur… Başka türlü söylersek, artık verili zemin dahilinde bir gelecek yok… Kapitalizm mülksüzleştirerek sermaye biriktirmektir… Her ileri aşaması daha çok mülksüzleşme, daha çok proleterleşme demektir… Geniş kitlelerin üretmek ve yaşamak için …

Devamı »

Afrinli Kürt Süleyman, Mısır’ı işgal eden Napolyon’un generali Kléber’i neden öldürdü?

Faik Bulut  Dünyaca ünlü Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart’ın Mısır Seferi (1798-1801) sürecinde onun meşhur generali Jean-Baptiste Kléber’i öldüren Afrinli Kürt Süleyman’ın suikast hikâyesini anlatacağız. Konunun perde arkasını anlayabilmek için de Napolyon’un Kahire (Mısır) ve Akka (Filistin) şehirlerine yaptığı maceralı Mısır Seferi hakkında özet bilgi sunacağız. İngiltere’nin Akdeniz ve Uzakdoğu’da söz sahibi olmasından rahatsız olan Fransızlar, İngilizlerin gücünü kırmak, Uzakdoğu’ya giden …

Devamı »

Kursk, Kiev’in ilerleyişinin arkasında NATO’nun çılgınlığı var

Genel Fabio Mini Operasyonun Ukrayna ve Britanya’nın en akılcı ve olası hedefi, ABD ve diğer ülkelerin iç sorunlar ve uluslararası öncelikler nedeniyle Ukrayna’yı hayatta tutan yaşam desteği bağlantısını kesmeden önce NATO’yu Rusya topraklarında Rusya’ya karşı doğrudan savaşa sokmak. Yaklaşık yüz adamla başlayan “Ukraynalıların” Rusya toprakları Kursk’a sızması genişledi ve nispeten derinleşti. Batılı kaynaklar şu anda Rusya’daki Ukrayna özel kuvvetlerine ek …

Devamı »

Jean-Paul Sartre

Donald L. WassonÇeviri: Nizamettin Karaben Jean-Paul Sartre (1905-1980), 20.yüzyılda varoluşçu hareketi (existentialist) tanımlayan Fransız varoluşçu bir filozof. Kusursuz bir entelektüel olarak kabul edilir, sadece felsefi eserlerin yazarı değil, aynı zamanda, biyografi, oyun yazarı ve romancıdır. 1964 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmış ancak almayı reddetmiştir.Sartre, yazılarında ele aldığı temalar; tipik olarak varoluşçu görülen temalardır: “Bireyin varoluşu öncelliği, insanın özgürlüğü ve nesnel …

Devamı »

Değişime yol açamayan küresel başkaldırıların geleceği: Neden itiraz, niçin isyan?

Faik Bulut  ABD başkentinde George Washington Üniversitesi öğrencileri Filistin’e destek gösterisi. Fotoğraf: TRT Haber İsrail’in Filistin halkına yönelik son saldırısı ve imha operasyonlarına karşı çıkan batılı ülkelerin çeşitli üniversitelerinde eğitim gören gençlerin eylemleri, “Öğrenci Devrimi” diye nitelendiriliyor. Konunun uzmanları ise olaylara daha geniş bir açıdan yaklaşıyor. Onlara göre 1980’lerin sonunda Doğu Avrupa’daki otoriter rejimlerin ardı sıra düşmesinden sonra yeni bir …

Devamı »

Michel Foucault

Donald L. Wasson Çeviri: Nizamettin Karaben Michel Foucault (1926-1984) postmodernist bir Fransız filozof olup modern zamanların en etkili filozoflarından biri olarak kabul edilir. Sosyal kurumlara yönelik getirdiği eleştirilerinin yanı sıra, etkisi hem Beşeri/İnsan Bilimlerinde ve hem de Sosyal Bilimlerde görülebilmektedir. Filozof Foucault çalışmalarının merkezi teması; iktidar ve bilgi arasındaki ilişkidir. Daha spesifik olarak ifade etmek gerekirse, iktidarın bilgiyi nasıl kontrol …

Devamı »

Pharma ve WHO, zorunlu ve deneysel aşılar için kalıcı bir “pandemi” pazarı oluşturmak üzere iş birliği yapıyor

Sınırsız Hangout muhabiri Max Jones, Big Pharma’nın ilaç pazarını yeniden yapılandırmak için DSÖ’yü nasıl kullandığını, böylece kötü test edilmiş aşıların ve diğer ilaçların minimum düzenlemeye tabi olmasını ve DSÖ’nün yeni bir küresel salgın ilan ettiği her seferde tüm popülasyonların bunları almaya zorlanabileceğini açıklıyor.   Brenda Baletti Büyük ilaç sektörü ve onun büyük yatırımcıları yeni bir strateji uygulamaya koyuyor: “kamu sektörünün, …

Devamı »

Burası 2024’teki Çin

Bruno GUIG’ı Bu apaçık gerçek ne kadar gizlenmeye çalışılsa da ortadadır: Hiçbir ülkenin iki asırda başaramadığını Çin, yetmiş beş yılda başarmıştır. Yeni çözümler hayal etti, başarıları ve başarısızlıkları çoğalttı. Bugün bu macera bir kez daha belirsizliklerden payına düşeni alarak devam ediyor. Ancak geriye dönük bir bakış, kat edilen yolun büyüklüğünü, birikmiş dönüşümlerin derinliğini, kaydedilen ilerlemenin önemini ortaya çıkarır. Çin Halk …

Devamı »

Arabaya (otomobile) dair tevatür ve gerçek…

Fikret Başkaya “Eğer hem insanlarla ve hem de doğayla kaybettiğimiz ilişkiyi yeniden kurmak istiyorsak, arabanın yarattığı sorunlara radikal bir çözüm bulmamız gerekecek…” Edward T. Hall*  Bir zamanlar Nesrin Sipahi’nin şarkısı ‘otomobil uçar gider’le, Mustafa Sandal’ın şarkısı da ‘onun arabası var güzel mi güzel’le başlıyordu… O uçup giden güzel araç hakkında aslında ne biliniyor? Tansu Çiller, herkese bir ev, bir araba (iki ahahtar) vadederek, seçim kazanıp …

Devamı »

Venezuela: ARTE’ye “Maduro, sosyalizmden diktatörlüğe” belgeseli hakkında mektup

Bolivarcı Dayanışma “Belgeseliniz” “Sosyalizmden diktatörlüğe Maduro”, yalnızca aşırı sağ muhalefet üyelerinin, Ivan’ın önderlik ettiği dönemde Kolombiya’ya sığınan dönek bir generalin “ifadeleri” etrafında düzenlenmiş saf bir propaganda aracıdır. 2000 kilometrelik sınırı paylaştığı komşusu için sorun yaratma fırsatını asla kaçırmayan Duque, Venezuela’ya yönelik tutumunu bildiğimiz Avrupa Birliği ülkelerinin büyükelçilerinden (Leopoldo Lopez’in babası olduğunu unutmayalım) düşmanca açıklamalarda bulundu. Ülkede şiddeti teşvik etmek de …

Devamı »

Hamas ve Sol meselesi 

Sol bu temel gerçekle yüzleşmelidir. Filistin ile dayanışma iddiasında bulunup Hamas’ı göz ardı etmek, görmezden gelmek veya dışlamak mümkün değildir. Abdaljawad Omar  Hamas hareketinin destekçileri, örgütün kuruluşunun 35. yıl dönümü festivaline katılıyor, Gazze Şehri, 14 Aralık 2022. (Fotoğraf: Omar Ashtawy/APA Images) Son zamanlarda, Batı solunu Hamas’ı “kutlamakla” eleştiren bir dizi makale ortaya çıktı. Bu eleştirilerin çoğu, Filistin direnişine desteği Hamas’ı …

Devamı »

“ABD askeri yardımları”: Kime, nasıl, neden?

Mustafa Durmuş ABD, kendi finansal sermaye, teknoloji ve meta üretimi ve ihracatını sürekli olarak artırırken, aynı zamanda emperyalist bir devlet olarak tek kutuplu dünyada mevcut pozisyonunu da korumaya çalışıyor. Zira başta hızla yükselen Çin olmak üzere BRICS ülkelerinin ayrı bir kutup oluşturma gayreti onun hegemonyasını sarsıyor Orta Doğu’da Hamas’ın geçen yıl 7 Ekim’de İsrail’e karşı başlattığı saldırı ile başlayan savaş …

Devamı »

1927 Yenice-Nusaybin grevi ve kadınlar – 2

1927 Yenice-Nusaybin grevi, hem tarihsel açıdan, hem de kadınların üstlendiği roller açısından önemli. 97 yıl sonra yine bir Ağustos ayında bu grevin hikâyesini okurlara sunmak, Türkiye işçi sınıfının belleği açısından önemli. Osman Tiftikçi Grev sürerken, 5. gün Mamure’de raydan çıkan (daha doğrusu grevciler tarafından raydan çıkarılan) trene yardım için Adana’da bir imdat treni hazırlandı. 8.45’te hareket eden tren makas başında …

Devamı »

1927 Yenice-Nusaybin grevi ve kadınlar

Osman Tiftikçi Tarih 5 Mart 1998. Daha öğlen olmamış. Dünya Emekçi Kadınlar Gününden 3 gün önce, Yenice-Nusaybin demiryolu grevinden 71 yıl sonra. BTS’li (Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası) kadınlar, Haydarpaşa’da makas başında rayların üzerine oturmuşlar, sendika pankartını açmışlar, trenlerin çalışmasına izin vermiyorlardı. KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), grev ve toplu sözleşme hakkını içermeyen sendika yasasının Mecliste görüşüldüğü gün, 4 Mart 1998’de …

Devamı »

Takvim

Ağustos 2024
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE