Salı , 19 Mart 2024

Kürtlerin Cenevre’de engellenmesi sadece Türkiye’nin işi değil -Fikret Başkaya


Notice: Undefined index: tie_hide_meta in C:\inetpub\WpSites\ozguruniversite.org\wp-content\themes\sahifa\framework\parts\meta-post.php on line 3

12274197_1277780852248524_7525853521394479238_nSuriye sorununu çözmek iddiasıyla Cenevre’de toplanacak olan ancak Suriye’nin geleceği için tek alternatif modeli temsil eden Kürtlerin dışlandığı Cenevre toplantısını değerlendiren yazar Fikret Başkaya, ABD başta olmak üzere tüm gerici güçlerin Rojava’daki modelden rahatsız olduklarını ve çözüm istemedikleri için böylesine özgün, orjinal bir modelin masada yer almasını istemediğini söyledi. Kürtlerin, dünyaya model önerecek kadar politize olduğunu dile getiren Başkaya, artık Kürtleri durdurmanın mümkün olmadığını ve Kürtlerin Cenevre toplantılarına katılmasını engelleyenlerin kaybedeceğini söyledi.

Suriye’de devam eden kriz ve kaosun çözümü amacıyla Cenevre’de yapılacak olan görüşmelere Kürtlerin katılımının engellenmesini değerlendiren yazar Fikret Başkaya, “Cenevre görüşmelerine Kürtleri dâhil etmiyoruz demek, Suriye’deki kaosu çözme gibi bir derdimiz yok demektir” tespitini yaptı. Kürtlerin Cenevre görüşmelerine davet edilmemesini ahlak-dışı ve mantıksız bir yaklaşım olarak niteleyen Başkaya, Kürtlerin Cenevre’den dışlanmasını emperyalistlerin ikiyüzlülüğüne bağladı ve “Suriye’de Kürtler en önemli aktörlerden biridir. PYD’yi dışlayarak sorunu çözme gibi bir söylemin varsa, burada iki yüzlülük vardır. Bu da barış istemediklerinin açık bir kanıtıdır. Eğer barış isteselerdi Kürtleri denklemin dışına atacak bir durum söz konusu olamazdı” değerlendirmesinde bulundu.

‘Emperyalistler kamuoyunu oyalamak için tribünlere oynuyor’

Kürtlerin yer almadığı Cenevre görüşmelerinin reel hayatta bir karşılığının olmadığına ve sonuçsuz kalacağına vurgu yapan Başkaya, bundan önceki süreçlerde de Kürtlerin görüşmelere dâhil edilmediğini ve sorunun bilinçli olarak ertelendiğini anımsattı. Başkaya, “Emperyalistler sadece kamuoyunu oyalamak için tribüne oynuyorlar. Amaçları Ortadoğu’da kaosu derinleştirmektir. Netice olarak birinci, ikinci, üçüncü Cenevre görüşmeleri diye devam edecek bu durum. Amaçları dünya kamuoyuna ‘Biz barış için elimizden geleni yapıyoruz’ imajı vermektir. Bundan başka amaçları yoktur bunların” şeklinde konuştu.

‘Rojava modelinden korkuyorlar’

Kürtlerin Cenevre’de olmamasının Türkiye’nin tavrına ve blokajına bağlamanın yanlış olacağını söyleyen Başkaya, ABD başta olmak üzere dünyadaki tüm gerici güçlerin, Kürtler tarafından Ortadoğu’ya sunulan modelden korktuklarını ifade etti. Başkaya, “Kürtlerin Cenevre’ye çağrılmamasının altında yatan asıl neden; ABD, Fransa, Suudi Arabistan, Türkiye ve NATO cephesinin Rojava’da uygulanan farklı, orijinal ve özgün olan demokratik modelin filizlenmesini, serpilmesini, olgunlaşmasını istememelerinden kaynaklıdır. Ana mesele tam olarak budur” dedi.

‘Kürtleri aldatma ve oyalama dönemi geride kaldı’

Kürtlerin Cenevre görüşmelerine davet edilmemesini, “Kürtler yalnız bırakıldı” şeklinde okumanın da eksik ve yanlış bir değerlendirme olacağına dikkat çeken Başkaya, tersi bir durumun gelişeceğini ifade etti. Başkaya, “Kürtler bu süreçten sonra özetle geride kalan yüzyıl içerisinde ilk defa bu kadar politize olmuş, öz güvenleri ilk defa bu kadar yükselmiştir. Dolayısıyla artık Kürtleri durdurmanın zamanı geçti. Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki, Kürtler durdukları yerden daha fazla yol katledecekler. Artık Kürtlerin aldatılma, oyalanma dönemi geride kaldı. Çünkü artık Kürtler dünyaya model önerecek kadar politize bir güç olmuştur” diye kaydetti.

‘Cenevre’ye katılmamak Kürtlere bir şey kaybettirmez’

Kürtler ile Esad güçlerinin Suriye’deki ilerleyişlerini devam ettireceklerini söyleyen Başkaya, asıl kaybedenlerin ise fanatik, gerici dindarlar ile onları finanse eden güçlerin olacağını belirtti. Başkaya, “Kürtler ve Esad oradaki ilerleyişlerini devam ettirecekler. Orda kaybedecek olanlar fanatik gerici dindarlar olacaktır. Zaten bunu şimdiden görebiliyoruz. Çünkü Rusya o imkânı onların ellerinde almıştır. Bir kere oraları onlara kaptırmaz. Zaten amaçları Rusya’yı çeşitli yöntemler ile kuşatmaktır. Rusya da kendini savunmak için bir takım refleksler geliştiriyor. Rusya geri adım atarsa biteceğini biliyor. Onun için Rusya geri adım atamaz bu durumda. Rusya’nın geleceği burada söz konusu olduğu için Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler, bu durumu göze alamazlar, bu mümkün değil. Bence oradaki işleyen süreçler Türkiye, ABD, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerin oyunlarını bozacaktır” ifadelerini kullandı.
Başkaya, ayrıca Kürtlerin Cenevre’ye davet edilmemelerini Kürt, Rusya ve İran arasında bir yakınlaşmayı daha da geliştirebileceği öngörüsünde bulundu.

‘Cenevre falan ahmakları aldatmak için kurulmuş bir tezgâh’

Başkaya, PYD Eş Başkanı Salih Muslim’in “Bizim Cenevre’ye katılmamızı istemeyen güçler savaşı isteyen güçlerdir” sözlerine ilişkin ise şunları söyledi: “Ben Salih Muslim’in sözlerine aynen katılıyorum. Çünkü baştan beri Suriye’de barış tesisi etme niyetleri yoktur. Bugün de yok. Bakmayın siz Cenevre’ye falan. Cenevre ahmakları aldatmak için kurulmuş bir tezgâh. Yani kamuoyuna karşı ‘İnsanların ölmesini istemiyoruz mülteci düşmesini istemiyoruz’ gibi halkın bu olaylara karşı yumuşatmak için uydurulmuş latif bir girişimdir. Eğer bu devletler isteselerdi 50 defa bu sorunu çözmüşlerdi.”

2 Yorumlar

  1. ibrahim özkurt

    Hocam,
    RTE’nin masayı devirmesinin bile altında yatanın, Rojava modelinin Türkiye üzerinden dünya’ya yayılma ihtimaline karşı olduğunu, aynı zamanda başkanlık sistemi ve faşist bir rejimi uygulamak için fırsata dönüştürdüğünü ve batılı dostlarının da onayını aldığını düşünüyorum. saygılarımla…

  2. Rauf Aksungur

    “Ana mesele tam olarak budur” Diyen, Fikret Başkaya’ya eklenecek tek cümle: o “Ana mesele” içindir ki, Türkiye bir iç savaşa sürüklenmek istenmekte, iç savaş yetmezse de dış savaş ortamı hazırlanmaya çalışılmakta.