Çarşamba , 30 Ekim 2024

Aylık Arşiv

TÜRK-İŞ veya Sendikacıları Nasıl bilirsiniz? Fikret Başkaya

        Türk-İş genel başkanı Ergun Atalay, 1 Aralık’ta başlayacak asgari ücret görüşmeleriyle ilgili olarak, bir rakam telaffuz etmeyeceklerini, hükümetin teklifini beklediklerini söyledi… Asgari ücreti kimin, nasıl belirlediğini bildikleri için bir rakamı telaffuz etmiyorlar… Cumhuriyet döneminde, 1947 yılına kadar işçilerin sendika kurması yasaktı… Esasen her şey yasaktı… 1946 yılında Cemiyetler Kanununda yapılan bir değişiklik, dernek kurmanın önünü açtı …

Devamı »

DOĞANIN ARMAĞANI – HAKAN YURDANUR

          Bu yazı kömüre karşı zeytini savunanların onurlu mücadelelerine ithaf edilmiştir…   Ekonomi -> toplum -> doğa dizilişi üzerinden hakimiyet alanlarını zora dayalı bir şekilde yürüten ekonomi ( hakim sermaye birikim sistemi ) toplum ve doğa arasında ki ayrışmayı da sürekli olarak üretmekte. Bugün yaşanan iklim krizleri ve ekolojik yıkımı bu üretim üzerinden okumaya çalışalım. Bir …

Devamı »

Mehmet Bayrak: Kürt meselesi ve diplomasisini daha iyi kavramak için yeni belgelere ihtiyaç var- Faik Bulut

Mehmet Bayrak / Fotoğraf: Kürt Tarihi Dergisi “Kürt Aydınlanması İçin 50’nci Işık Yılında MEHMET BAYRAK” başlıklı dosya, DİLOP dergisinde (Ekim-Kasım 2021) yayımlandı. Yazarı daha iyi tanımlayabilmek için, dosyayı hazırlayan Vedat İlbeyoğlu’nun “Sunum” kısmından şu cümleleri aktarmalıyım: Mehmet Bayrak’ın çalışmaları, ‘halkların belleğine’ yönelerek tarih yazma örneği olarak olağanüstü bir değere sahiptir… Bir aydın, halkın vicdanı sayılır. Son 40 yılına baktığımda Mehmet Bayrak’ın, kendini bu tarihi misyon …

Devamı »

*Faiz-döviz meselesi 3: “Sermayeler arası savaş” mı? Ya da niyet neydi akıbet ne olacak? – Özgür Orhangazi

          Türkiye ekonomisinin dış sermaye girişlerine bağımlı, borç artışına dayanan, inşaat odaklı büyüme modeli, 2013 sonrasında bir faiz-döviz kıskacına girmeye başladı. Bu modelin ortaya çıkardığı kırılganlıklar ülkeyi 2018’de bir döviz krizine sürüklediğinde döviz kurlarındaki artış ancak faizleri sert bir biçimde yükselterek kontrol altına alınabildi. 2019’un ortasından itibaren ise Merkez Bankası faizleri indirmeye başlayıp borç artışına dayanan …

Devamı »

*Faiz-döviz meselesi 2: Düşük faiz-yüksek kur işe yarar mı?- Özgür Orhangazi

      İlk bölümde kaba hatlarıyla özetlediğim gibi, 2014’ten itibaren çeşitli defalar kredi genişlemesine dayalı büyüme müdahaleleri devreye sokuldu. Bu müdahaleler her seferinde TL’nin daha fazla değer kaybetmesine ve enflasyonun artmasına yol açmış olsa da iktidar 2021’de tercihini yeniden faizleri indirmek yönünde kullandı. Her ne kadar ortada tutarlı bir ekonomi programı görünmese de düşük faizle belli alanlarda ekonomik büyümeye …

Devamı »

*Faiz-döviz meselesi – 1: Çıkan kısmın özeti – Özgür Orhangazi

                                     2003-2008 Düşen faizler, değerlenen TL  AKP, iktidarının ilk yıllarında Kemal Derviş’ten miras kalan IMF programını devam ettirirken olumlu küresel likidite şartları da Türkiye ve benzeri ülkelere yönelik dış sermaye girişlerinin canlanmasına yol açmıştı. 2002’den 2008 küresel finansal krizine kadar olan dönemde yüksek …

Devamı »

Son faiz indiriminin nedenleri ve olası sonuçları – Mustafa Durmuş

              (Karikatür: Ercan Akyol) Siyasal iktidar kendi bekası için faiz indirimini sürdürmenin en doğru yol olduğuna inanıyor olsa gerek ki faiz oranları bu hafta bir kez daha (bu kez yüzde 16’dan 15’e) indirildi. Artık kendini iyice dayatmaya başlayan bir erken seçim sürecine girildiğinden, fevkalade bir durum ortaya çıkmadıkça, Aralık’ta da indirimin devam etmesi beklenebilir. …

Devamı »

Kürt göçmenler, neden ülkelerini terk ederek Avrupa’ya kaçıyorlar?- Faik Bulut

Kolaj: Independent Türkçe Ekim ayı ile kasım başından itibaren Belarus ile Baltık ülkelerine doğru yön değiştirip akın eden göçmenlerin krizi, çok geçmeden uluslararası oyunun ve “yeni soğuk savaş” siyasetinin bir parçası haline dönüştü. Gerginliğin bir yanında AB tarafından desteklenen Polonya, Litvanya ve Latviya, diğer yanında ise Belarus ile Rusya bulunuyor. Karşılıklı suçlamalar sürüp gidiyor. Binlerce göçmen umuda yolculukta perişan oluyor/ Fotoğraf: Anadolu Ajansı   Biz …

Devamı »

Yüzleşmek zorunda olduğumuz sorunlar “kötü politikaların” değil, “kötü sistemin” eseri… – Fikret Başkaya

      “Gerçek kalkınmanın dış ilişkilerin kontrolünü gerektirdiği mantıki sonucuna varıyordum. Başka türlü ifade edersek, kopuşu gerektiriyordu ve kopuş olmadan girişilecek yapısal reformların başarısızlığı kaçınılmazdı.”[1]                                                                                                Samir Amin   Türkiye ekonomisi her geçen gün daha çok dibe vururken, çöküş derinleşirken ‘iyi politikalarla’ bu durumdan çıkılabileceği beklentisi ve umudu hâlâ canlı… İşte, iyi bir Merkez Bankası Başkanı ile iyi bir …

Devamı »

Demokratik katılımcı bir halk bütçesine ihtiyacımız var – Mustafa Durmuş

                                    2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi, ülkede ekonomik krizin iyice derinleştiği, işsizliğin, yoksulluğun ve gelir dağılımı adaletsizliğinin hızla arttığı, bu durumun da toplumsal muhalefetin yükselmesine ve iktidar blokunu oluşturan partilerde hızlı bir oy kaybına neden olduğu bir dönemde TBMM Plan ve  Bütçe Komisyonu’nda …

Devamı »

Irak ile Kürdistan Bölgesi’ndeki seçim ve Başbakan Kazımi’ye başarısız suikastın analizi- Faik Bulut

Başbakan Mustafa el-Kazımi, suikastçılara inat halk arasında / Fotoğraf: Twitter Irak‘a egemen olan toplumsal ve siyasal istikrarsızlık nedeniyle birkaç kez ertelenen genel seçimler 10 Ekim 2021’de yapıldı. Seçime hile karıştırıldığı gerekçesiyle itiraz sesleri yükselirken, nasıl bir hükümet kurulacağı, yeni belirlenecek başbakan ve cumhurbaşkanının kimler olacağı konusunda yoğun görüşme sürecindeki tartışmalarla birlikte protesto gösterileri de başladı. İran destekli bazı Şii milis hareketlerinin …

Devamı »

Lübnan-Suudi diplomatik krizi ve Filistin Başkanı Mahmut Abbas’ın tecrit hali – Faik Bulut

Lübnanlılar diplomatik krize ilişkin haberleri, gazete manşetlerinde okuyor, yaşanan gelişmeleri tartışıyorlar / Fotoğraf: Reuters Başkent Beyrut’taki büyükelçilerini geri çeken S. Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez devletlerinin yetkilileriyle yaşanan diplomatik krizi çözmeye çalışan Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, “diyalog” çağrısında bulundu. 1 Kasım 2021 tarihli konuşmasında ve Suudi Arabistan’ın katı tutumuna karşı çıkarak şunları söyledi Buhabib: “Dost ve …

Devamı »

TOPLUMSAL ÇELİŞKİLER SİSTEMİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞ BİÇİMİ -5- [Güncel Bir Örnek] ‘ABD’NİN AFGANİSTAN MANEVRASI’ (III) – Nazım Can

  Afganistan’da Toplumsal Temel Çelişki ve ele alış biçimi Şimdiye kadar, genel olarak toplumsal çelişkiler sistemi ve ele alış biçimlerini inceledik. İncelerken, ekonomik altyapıdan hareketle, kapitalizmden sosyalizme devrimci tarzda nasıl geçiş yapabileceğimizi, gerekli yerde, gerekli olduğu kadar ‘Sosyalist Emekçi Devrim ve Sosyalizm Paradigmasına’ [[1]] göndermeler yaparak tartıştık. Güncel Afganistan örneğimizde ise dünyadaki tarihsel toplumsal gelişmeyi, dünyadaki cari kapitalist toplum temel …

Devamı »

Greta Thunberg’in mektubu…- Fikret Başkaya

Greta Thunberg’in mektubu…   Fikret Başkaya Çocuk yaşında iklim mücadelesinin sembolü haline gelen İsveçli Greta Thunberg, Glasgow İklim Zirvesi öncesinde yazdığı bir mektupla sorumlu hükümetleri suçluyor, daha geç olmadan harekete geçmeleri gereğini bir defa daha hatırlatıyor…                         1994’den beri iklim zirveleri düzenleniyor ve her zirveden sonra durum daha da …

Devamı »

İklim yıkımı ile mücadele COP26 toplantılarına sığmaz (1) “Net sıfır” emisyon değil, “gerçek sıfır” emisyon gerekiyor! – Mustafa Durmuş

                                “Küresel İklim Zirvesi” olarak da bilinen, 31 Ekim’de İskoçya’nın Glasgow kentinde toplanacak olan ve iki hafta sürecek olan COP26 (26’ncı Taraflar Konferansı) şu an dünyanın gündemindeki en önemli konuların başında geliyor. Çünkü bir yandan iklim değişikliği, özellikle de bu yıl ABD, Avrupa, Türkiye ve …

Devamı »

Lübnan: Kendini, geleceğini ve huzuru arayan “yitik ülke – Faik Bulut

Tonlarca patlayıcının tahrip ettiği Beyrut Limanı silolarına bakan bir Lübnanlı, sırtında bayrağıyla hüznünden ağlıyor / Fotoğraf: AFP Bugünlerde Beyrut‘ta gösterime sunulan tiyatro oyununun adı: “Cesedun Mutenaqqıl.”  Türkçesi: “Gezen Ceset/Seyyar Ceset!” Oyunun özeti: Ortada bir ceset var, fakat yerinde rahat durmuyor, sürekli dolaşıyor. Her gittiği yerde esrarengiz olaylar yaşanıyor veya bizzat cesedin kendisi bu tür olaylara neden olabiliyor. Ceset bu! Öldürseler zaten ölü, engellemeye …

Devamı »

Takvim

Kasım 2021
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE