Perşembe , 14 Kasım 2024

Yeni Dünya Kızılderilileri tarafından görülen Amerika’nın Fethi

Hernan HORNA

Hernan HORNA

“  Hernan Horna, Batı tarih yazımından tamamen uzaklaşmadan, Kolomb öncesi yerli halkların dünyasının doğasına, aynı zamanda onların adaptasyonlarına, bir arada yaşamalarına ve sömürgeci tahakküm ve mücadelelere karşı mücadelelerine yeni bir bakış sağlayan Yerli Amerikalıların kısa bir tarihini sunuyor. Fetihten sonra Katolik Kilisesi ve Devlet tarafından boyun eğdirilmeleri…  ”
Hispanik Bakış

YENİLİKÇİ

Tarihçi Hernan HORNA, alanında seçkin bir araştırmacıdır. Onun bilgeliği, İspanyol fatihlerin kronikleştiricileri tarafından bırakılan, dünya çapında çeşitli müzelerde dağıtılan ve korunan belgesel arşivleri hakkındaki ansiklopedik bilgiye dayanmaktadır. Tarihsel bilgimize ve Yeni Dünya’nın keşfi ve fethiyle ilgili farkındalığımıza damgasını vuran, Avrupalılar tarafından yazılan bu hikayedir.

HORNA, bu bilgiyi, yerli Kızılderili halkları tarafından miras bırakılan ancak unutulmaya yüz tutmuş, aynı derecede tarihsel ve bilimsel bir başka bilgiyle karşılaştırıyor. Sonunda İnka, Maya ve Aztek geçmişlerini, bu halkların gerçekliğine daha iyi karşılık gelecek şekilde yeniden diriltiyor, onları çarpık vizyondan çok farklı bir bağlama yerleştiriyor çünkü bu, büyük ölçüde Avrupalı ​​kazananın anlayışsızlığı ve önyargısıyla renklendirilmiş. . Yeni keşifleri duyurmaya devam eden arkeologların, antropologların, dilbilimcilerin ve diğer uzmanların çalışmalarından yararlanarak, Yerli Amerikalıların kayıp bir cennette yaşayan “asil vahşiler” veya ilkel ve izole edilmiş halklar olduğu yönündeki eski görüşlere hızla meydan okuyan unsurları gün ışığına çıkarıyor. “üstün” Avrupalılar tarafından fethedildi.

Tarihi gerçeklerin yüzleşmesinin getirdiği bu şok sayesinde, İspanyol Conquista’nın geçmişine dair eski vizyonları sorgulayan Horna, bize çok az bilinen bu muhteşem medeniyetlerin yeni olduğu kadar güzel de tarihsel bir sentezini sunuyor.

Bu kitap, 19. ve 20. yüzyıllar boyunca yerli dillerin, kültürlerin ve insanların dayanıklılığını ve mevcut liderlerinin Alaska’dan Patagonya’ya kadar uzanan topraklarda tanınma ve adalet yönündeki taleplerini anlamak için bağlam sağlıyor. Yazar, günümüz Latin Amerika’sındaki siyasi meseleleri daha iyi anlamamıza olanak tanıyan çok modern bir tarihsel yansıma sunuyor.

“  Hernan Horna, Latin Amerika Aborjinlerinin ilk insan yerleşiminden sömürge döneminin sonuna kadar olan tarihini araştırıyor… Amacı, yerli halkları aşağılayan, medeniyetlerinin başarılarını göz ardı eden geleneğe karşı bir karşı anlatı sunmaktır. ve daha da kötüsü, Avrupa Fethinin onları kendi barbarlıklarından kurtardığını ileri sürüyordu. Bu çabasında Maya, Meksika ve İnka uygarlıklarının başarılarının bir kataloğunu sunuyor ve patojenik, teknolojik ve stratejik faktörlerin benzersiz bir birleşiminin Fetih’i mümkün kıldığını savunuyor. Ayrıca, 16. yüzyıldan önce bölgeye hakim olan kültür ve uygulamaların kaybolmasından üzüntü duyuyor… ve “modern” tarımın ve ekonominin, birkaç yüzyıl boyunca And halklarını beslemede başarısız olduğu gerçeğini kınıyor.  »
Alexander Dawson, Dünya Tarihi Dergisi

*legrandsoir.info

Takvim

Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE