Fiona Harvey Environment editor
Araştırmaya göre G20 ülkeleri, G7’nin bunu durdurma vaadine rağmen operasyonlarını genişletmek için üç yılda 142 milyar dolar harcadı
Dünyanın en büyük ekonomileri, iklim konusundaki taahhütlerine rağmen, yoksul ülkelerde fosil yakıtların yaygınlaştırılmasını milyarlarca dolar tutarında finanse etmeye devam etti.
Oil Change International (OCI) ve Friends kampanya gruplarının derlediği tahminlere göre, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerden oluşan G20 grubu ve finanse ettikleri çok taraflı kalkınma bankaları, 2020’den 2022’ye kadar yurtdışındaki fosil yakıt geliştirme çalışmalarına 142 milyar dolar (112 milyar £) yatırdı Dünya ABD’sinin.
İncelenen üç yılda bu tür finansmanın en büyük kaynakları Kanada, Japonya ve Güney Kore oldu ve gaz, kömür veya petrolden daha fazla fon aldı.
Japonya ve Kanada’nın da dahil olduğu en büyük ekonomilerden oluşan G7 grubu, 2022’de fosil yakıtların denizaşırı finansmanını durdurma sözü verdi . Ancak kömüre yönelik finansman hızla azalırken, petrol ve gaz projelerine yönelik finansman güçlü bir hızla devam etti.
Paranın bir kısmı Avustralya dahil diğer gelişmiş ekonomilere gidiyor, ancak çoğu gelişmekte olan dünyaya gidiyor. Ancak, daha zengin orta gelirli ülkeler hâlâ en yoksullardan daha fazla finansman alıyor.
Çalışmada G7’nin en son taahhüdü, 2022 yılı sonuna kadar tüm denizaşırı fosil yakıt finansmanını aşamalı olarak kaldırmaktır. OCI çalışması, her ülke için 2020-21 mali yılının başından sonuna kadar olan döneme odaklanmaktadır. 2022-23 mali yılı.
Ancak araştırmacılar, Japonya’nın son birkaç hafta içinde, Mart 2024’ün ortasına kadar, fosil yakıt finansmanını sona erdirme vaadindeki boşluklardan yararlanarak yurt dışında yeni fosil yakıt yatırımları yapmaya devam ettiğini de buldu.
Dünya Bankası, üç yıllık dönemde fosil yakıtlara yılda yaklaşık 1,2 milyar dolar sağladı ve bunun yaklaşık üçte ikisi gaz projelerine gitti.
Salı günü yayınlanan rapora göre ABD, Almanya ve İtalya da 2022-23’ün sonundan önce denizaşırı fosil yakıt projelerine yılda milyarlarca dolar fon sağladı . Birleşik Krallık yılda ortalama 600 milyon dolar tedarik etti.
Kanada, incelenen 2020-22 döneminde yılda ortalama 11 milyar doların biraz altında kaynak sağlarken, Güney Kore 10 milyar dolar, Japonya ise yaklaşık 7 milyar dolar teklif etti.
Rapora göre, aynı üç yıllık dönemde G20 ekonomileri yurt dışındaki temiz enerji geliştirme çalışmalarına yaklaşık 104 milyar dolar yatırdı.
OCI’de kamu maliyesi analisti olan Claire O’Manique şunları söyledi: “Zengin ülkeler ayak sürümeye devam ederken ve küresel olarak adil bir enerji geçişini finanse edemeyeceklerini iddia ederken, Kanada , Kore, Japonya ve ABD gibi ülkeler bu duruma karşı çıkıyor gibi görünüyorlar. İklimi yıkan fosil yakıtlar için kamu fonlarında hiçbir sıkıntı yok.
“Zengin ülkeleri iklim krizini finanse etmedeki rollerinden sorumlu tutmaya devam etmeli ve onlardan fosil yakıtları aşamalı olarak kaldırma konusunda ilk ve en hızlı şekilde harekete geçmelerini, fosil yakıtlara fon sağlamayı bırakmalarını ve küresel olarak adil bir yaşamdan paylarına düşeni ödemelerini talep etmeliyiz. geçiş, kayıp ve hasar ile adaptasyon finansmanı.”
OCI’nin kıdemli finans kampanyacısı Makiko Arima, Japonya’yı özellikle fosil yakıtları desteklemeyi bırakmaya çağırdı. Japonya, G7 ülkelerinin fosil yakıtlar konusunda daha güçlü bir duruş benimsemesini engellemek ve bazı önemli projeleri desteklemek için perde arkasında lobi faaliyetleri yürütüyor .
Arima şunları söyledi: “Japonya, Asya’da ve küresel olarak yenilenebilir enerjiye geçişi raydan çıkarıyor. G7’nin fosil yakıt finansmanını sona erdirme taahhüdüne rağmen, Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) gibi kamu mali kurumları, Avustralya’daki Scarborough gaz sahası ve Meksika’daki gaz santralleri dahil olmak üzere yeni fosil yakıt projelerini desteklemeye devam ediyor.
“JBIC şu anda Filipinler’in Batangas’taki ilk LNG [sıvılaştırılmış doğal gaz] terminalini geliştirirken sosyal ve çevresel önlemleri takip edemediği iddiasını araştırıyor. Japonya’nın insanları ve gezegeni kârın önüne koyması ve finansmanını fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına kaydırması gerekiyor.”
Fiona Harvey Çevre editörü9 Nis 2024 Sal 06.00 CESTPaylaşmak
theguardian.com