Çarşamba , 16 Ekim 2024

Ortadoğu’da zincirleme reaksiyonu kim başlattı?

kaydeden Manlio Dinucci

CNN, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısını şu şekilde anlatıyor: ” İran, İsrail’e yönelik en büyük saldırısını gerçekleştirdi; 200 balistik füzeyi benzeri görülmemiş bir yaylım ateşiyle ateşledi, ABD’nin yardımıyla İsrail savunması tarafından büyük ölçüde etkisiz hale getirildi. Saldırıda bir kişi hayatını kaybetti . Bu, İran saldırısının neredeyse hiçbir askeri etkisi olmayan gösteri amaçlı bir eylem olduğunu doğruluyor. Bu arada İsrail, yıkıcı bir “misilleme”ye hazırlanıyor ve BM Genel Sekreteri Guterres’i “Persona Non Grata” olarak ilan ediyor çünkü “İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısını yeterince güçlü bir şekilde kınamamıştı.

BM Uluslararası Adalet Divanı tarafından Filistinlilere karşı soykırım yapmaktan suçlu bulunan İsrail, üyesi olduğu Birleşmiş Milletlerin herhangi bir otoritesini devirebilirse, Batı Şeria’da bile cezasız kalarak soykırımı kesin olarak yok etmek için sürdürebilirse Filistin devletinin nedeni, ortak bir stratejinin parçası olarak ABD, NATO ve AB tarafından desteklenmesidir. Bir yıl önce, 7 Ekim tarihli “ Ortadoğu 9/11 ” başlıklı bölümde , kesin belgelere dayanarak bunun “11 Eylül 2001’de New York ve Washington’da yaşanan terör saldırısına benzer bir senaryo olduğunu” iddia etmiştik. Afganistan’ın işgali ve ‘Irak ve ardından gelen savaşlar’ ile terörizme karşı küresel bir savaş başlatmaya yönelik, CIA tarafından reddedilen (muhtemelen Mossad’ın da katılımıyla) bir operasyon.

Daha sonra şu sonuca vardık: “Hamas saldırısı nedeniyle tüm istihbarat ve savunma sisteminin “gafil avlandığı” bildirilen İsrail’de bugün de benzer bir şey yaşanıyor. Operasyonun stratejik hedefi bir yandan Filistinlileri yok etmek ve topraklarını ele geçirmek. Öte yandan operasyonun stratejik amacı, ABD, İsrail ve Avrupalı ​​güçlerin güç kaybettiği Ortadoğu’da İran’ı hedef alarak zincirleme savaşlar başlatmaktır. “.

Zincirleme reaksiyon sürüyor: Ortadoğu’da giderek artan askeri güç konuşlandıran ABD tarafından silahlandırılan ve desteklenen İsrail, yalnızca Filistin’i yok etmeye devam etmekle kalmıyor, aynı zamanda savaşı Lübnan’a, Yemen’e, Suriye ve Irak’a kadar genişletiyor.

Merkezi hedef, bugün daha da önemli olan İran olmaya devam ediyor: Rusya ve Çin’in üyesi olduğu BRICS’e katılarak, artık Rusya’nın Batı’nın ablukasına tepki olarak inşa ettiği Kuzey-Güney Koridorunda bir sıcak nokta haline geldi. aynı zamanda Çin’in teşvik ettiği Yeni İpek Yolu’nun sinir merkezi.

Stratejik öneme sahip bir bölgedeki hakim durumlarını baltalayan bu projelere siyasi ve ekonomik yollarla karşı koyamayan ABD ve Avrupalı ​​güçler, İsrail’i öncü olarak kullanarak savaşa başvuruyor.

Bu bağlamda, muhabir Berenice Galli’nin bu bölümün sonunda bildirdiği, Julian Assange’ın Strazburg’daki Avrupa Konseyi’ndeki konuşması tam anlamıyla önem kazanıyor.

Manlio Dinucci

mondialisation.ca

Takvim

Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE