Salı , 30 Nisan 2024

Tesla 14.000 kişiyi işten çıkarıyor: İşçilerin kitlesel işsizliğe karşı mücadele için küresel bir stratejiye ihtiyacı var

Tom Salonu

Otomobil üreticisi Tesla’da bu hafta 14.000 kişinin işten çıkarılacağı duyurusu, şirket oligarşisinin işçilerin işlerine yönelik saldırısının tırmandığına işaret ediyor. Bu, Tesla’nın küresel bir kampanyasıdır ve işçi sınıfının küresel düzeyde koordineli bir tepkisini gerektirir.

Şirketin işgücünün yüzde 10’una denk gelen kesintiler uluslararası kapsamdadır. Alman medyası Pazartesi günü şirketin Berlin’deki fabrikasında 3.000 kişiyi işten çıkarmayı hedeflediğini bildirdi, ancak şirket bu rakama itiraz etti ancak kesintilerin gerçekleşeceğini de inkar etmedi.

Fremont, Kaliforniya’daki Tesla fabrikası [AP Photo/Ben Margot]

Challenger, Gray & Christmas’a göre 2023’ün başından bu yana, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 978.000’den fazla iş dahil olmak üzere tüm dünyadaki sektörlerde milyonlarca iş kesintiye uğradı.

Yalnızca otomotiv endüstrisinde, son haftalarda Stellantis’in İtalya’da 3.600, ABD’de 600 kişinin işten çıkarıldığı , Almanya’daki parça tedarikçisi Bosch’un 3.500 işten çıkarıldığı ve Ford’un Kanada’daki Oakville fabrikasında işten çıkarmaların uzatıldığı görüldü. 2027’ye kadar yenileme. Tesla’nın duyurusundan önce binlerce otomobil işine son verilmişti ve endüstri daha az emek yoğun elektrikli araçlara yönelirken önümüzdeki yıllarda yüz binlerce kişinin daha işten çıkarılması hedefleniyor.

Diğer sektörlerde büyük kesintiler açıklandı. UPS, lojistik alanında 200 tesisi kapatma ve “her şeyi” otomatikleştirme planlarını duyurdu ve bunun sonucunda binlerce iş kaybı yaşandı. Polonya Postanesi bu yıl 4.500 kişiyi işten çıkaracak ; ABD Posta Hizmetinde yeniden yapılanma planı yüksek vitese geçerken , benzer önlemler İngiltere , Almanya , Kanada ve diğer birçok ülkedeki posta hizmetlerinde de uygulanıyor .

Yapay zeka odaklı işten çıkarmalarda lider konumda olan teknoloji sektöründe Dell 6.000 işten çıkarma duyurusunda bulunurken, Apple da son işten çıkarma turunda 600’den fazla işten çıkarma duyurdu.

San Diego, Kaliforniya gibi okul bölgelerinde yüzlerce pozisyon tehdit altında; Minneapolis ve St. Paul, Minnesota; ve Flint ve Ann Arbor, Michigan, eğitime yönelik federal salgın finansmanının kesilmesiyle tetiklendi .

Resmi anlatıya göre, bu iş katliamı sadece iş çevrimindeki iniş ve çıkışların talihsiz bir ürünü. Tesla CEO’su Elon Musk, çalışanlara yazdığı mektupta “bir sonraki büyüme aşaması döngüsüne” hazırlanmak için kesintilerin gerekli olduğunu açıkladı.

Gerçekte bunlar, en üst düzeyde yürütülen bilinçli bir politikanın ürünüdür. Amaç, işçi sınıfının tüm dünyada grev ve toplumsal protesto dalgasıyla ifade edilen genişleyen meydan okumasını, kitlesel işsizliğin kırbacını kullanarak geri püskürtmektir.

Washington, ülke içindeki işçi sınıfıyla baş etmeye çalışmak için üç yönlü bir yaklaşım kullanıyor. Bunlardan ilki, Federal Reserve’ün son iki yılda faiz oranlarını artırması ve bunun ılımlı ücret artışını engellemeyi amaçladığını açıkça ifade etmesi . İkincisi otomasyonun, yapay zekanın ve diğer yeni teknolojilerin iş gücünün tamamını ortadan kaldırmak için kullanılmasıdır.

Üçüncüsü, grevleri önlemek veya sınırlamak ve satışları dayatmak için şirket yanlısı sendika bürokrasisinin kullanılmasıdır. Tesla, Amerika Birleşik Devletleri’nde sendikasız olsa da, geçen sonbaharda dişsiz bir “ayakta grev” sonrasında Birleşik Otomotiv İşçileri’nin satış sözleşmesi, Detroit otomobil üreticilerinin kitlesel kesintilerini uygulamaya koymada kritik öneme sahip oldu. UPS’teki Teamster’lar da dahil olmak üzere, işten çıkarmaların önünü açacak bir sözleşmeyi imzalayan sayısız başka ihanet de gerçekleştirildi.

İş katliamının bir diğer önemli amacı da kaynakları savaş için serbest bırakmaktır. Geçtiğimiz ay ABD, 825 milyar dolarlık rekor bir askeri bütçeyi kabul etti ve İran ve Çin’e karşı yeni savaşlara yönelik hazırlıklar oldukça ilerledi. Bu sadece ABD ile sınırlı değil, tüm emperyalist güçleri kapsıyor.

Almanya ve Japonya yeniden askerileşiyor. Tüm “gelişmiş” ülkelerin hükümetleri, kemer sıkma önlemlerini artan askeri harcamalarla birleştiriyor ve halklarının savaşa hazırlanması gerektiğini ilan ediyor.

İşe yönelik saldırı, kapitalist sistemin derin krizinin bedelini işçilere ödetmeyi amaçlıyor. Uluslararası Para Fonu’nun bu haftaki bahar toplantısına küresel borçlanma, enflasyon ve ABD mali sisteminin istikrarına ilişkin kaygılar damgasını vurdu. Toplantının ve IMF’nin Küresel Ekonomik Görünümü’nün sloganı “mali konsolidasyon”, yani acımasız kemer sıkma politikasıdır. Bu, sömürüyü daha da yüksek seviyelere çıkarmak için otomasyonla eşleştiriliyor.

İşçi sınıfının toplumsal konumuna yönelik bu saldırılar diktatörce yönetim biçimlerini gerektirir. Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında üst düzey bir IMF yetkilisi, faşist başkan Javier Millei’nin Arjantin’de yaptığı büyük kesintileri “gerçekten etkileyici” olarak selamladı.

Diktatörlüğe yönelik benzer eğilimler başta ABD olmak üzere tüm kapitalist ülkelerde ortaya çıkmıştır. Kripto para kralı ve faşist sempatizanı Musk, kendi kaba üslubuyla, Amerikan mali aristokrasisinin otoriter bakış açısını ifade ediyor.

“Verimlilik” ihtiyacını vaaz eden milyarderler, toplumun kaynaklarının açık ara en büyük israfıdır. Forbes’un son rakamlarına göre dünyadaki milyarderler (2.781 kişi) 14,2 trilyon dolarlık servete sahip; bu da ABD GSYİH’sının yarısından fazlasına denk geliyor .

Oxfam’ın bu Ocak ayında hazırladığı bir rapor, dünyanın en zengin beş adamının servetinin, 2020’den bu yana iki kattan fazla arttığını ortaya koydu; bu dönem, 20 milyondan fazla kişinin Kovid-19’dan önlenebilir ölümlere sahne olduğu bir dönemdi. daha fakir hale getirildi.

İşçiler gerekli sonuçları çıkarmalıdır. Küresel istihdam katliamına karşı mücadele, ortak çıkarlar temelinde benzer şekilde birleşik bir küresel işçi sınıfı hareketinin geliştirilmesini gerektirmektedir.

Taban Komitelerinden oluşan Uluslararası İşçi İttifakı, 21. yüzyıl küresel ekonomisindeki sınıf mücadelesinin ihtiyaçlarına karşılık gelen böyle bir hareketin önderliği olarak inşa ediliyor.

Bu küresel mücadelenin kritik unsurlarından biri de savaşa karşı mücadeledir. İşçiler, egemen sınıf tarafından körüklenen ulusal çatışmalar nedeniyle bölünmelerine izin veremezler. Hükümetin uzantısından başka bir şey olmayan sendika bürokrasisinin yapmaya çalıştığı da budur.

UAW Başkanı Shawn Fain, Başkan Biden’ın yanında defalarca sahneye çıktı; “Soykırım Joe”, II. Dünya Savaşı sırasındaki savaş ekonomisini günümüze örnek olarak gösteriyor ve Amerikalıları uçak gemileri ve tanklar inşa etmeye çağırıyor.

Her şeyden önce gerekli olan sosyalist bir programdır. Kapitalizm, yeni teknolojileri ve diğer ilerlemeleri toplumun yararına kullanmaktan aciz, köhne bir ekonomik sistemdir. Musk ve oligark arkadaşları, bankalar ve büyük şirketlerle birlikte kamulaştırılmalı ve bu varlıklar işçi sınıfının demokratik kontrolü altına alınmalıdır. Otomasyon ve yapay zekadaki ilerlemeler, iş yükünü hafifletmek ve açlığı, savaşı ve yoksulluğu ortadan kaldırarak insanların yaşamlarındaki büyük iyileştirmeleri finanse etmek için kullanılmalı.

Dünya Sosyalist Web Sitesi ve Dördüncü Enternasyonal’in Uluslararası Komitesi’nin uğruna mücadele ettiği program budur .

www.wsws.org

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE