Perşembe , 21 Kasım 2024

Afrika devriminin dev düşünürü Amilcar Cabral 100 yaşında olacaktı

Diagne Roland Fode

O, 12 Eylül’de 100 yaşında olacak olan Afrika devriminin büyük bir figürü. Ancak hayatı 1973’te Portekiz sömürgeciliğinin desteklediği bir suikastla sona erdi. Amilcar Cabral, Afrika kıtasının tarihine damgasını vurdu. Diagne Fodé Roland, ona saygı duruşunda bulunuyor ve bu büyük düşünürün mirasının günümüzde nasıl geçerliliğini koruduğunun altını çiziyor. (I’A)

Portekiz’deki faşist sömürge baskısına, özellikle de 1941 ile 1948 yılları arasında Cape Verde’de 50.000 kişinin ölümüne neden olan art arda yaşanan kıtlıklara isyan eden Amilcar Cabral, köylülere yardım etmek amacıyla tarım bilimi okumayı seçti ve ziraat mühendisliği eğitimini Portekiz’in başkenti Lizbon’da yaptı. 1952’ye kadar.

Orada Afrika kolonilerinin Portekiz emperyalizminden kurtarılması için çalışan öğrenci aktivistlerle tanıştı. Agostinho Neto (MPLA), FRELIMO’dan Eduardo Mondlane vb. gibi Portekizce konuşulan, Batı ve Güney Afrika’daki bağımsızlık mücadelesinin bu aktivistleriyle birlikte, sömürgeleştirilmiş siyah halkların kültürünü teşvik etmek için gizlice Centro de Estudos Africanos’u kurdular. ve Portekiz Komünist Partisi (PCP) (yine yeraltı) ile işbirliği yaptı. Geleceğin bu liderleri bilimsel komünizm eğitimi aldılar ve kendi ülkelerinin sömürgecilik karşıtı kurtuluş hareketlerini kurmaya karar verdiler.

Cabral, Gine’de ikinci sınıf bir mühendis olarak çalışmak üzere Lizbon’daki (Portekiz) tarım bilimi istasyonundaki araştırmacı pozisyonundan vazgeçmeye karar verir; burada tarım nüfus sayımından sorumlu olduğu için, tarımı yapan milliyetleri ve sosyal sınıfları belirlemektedir. Gine’nin yukarısında.

1954 yılında Bissau’da kültürel ve sportif faaliyetler adı altında milliyetçi bir siyasi örgüt kurdu. Bu dernek Portekizli sömürgeciler tarafından yasaklanır ve Cabral kendi ülkesinden kovulur ve kendisini tarım şirketleri için misyonlar yönettiği Angola’da bulur.

Sömürgecilik altındaki köylülüğe ilişkin bu araştırmalar ve çalışmalar, onun diyalektik ve tarihsel materyalizmi uygulamasına ve bilimsel komünizmi Afrika gerçeklerine uyarlayarak sömürge toplumuna ilişkin kendi analizini geliştirmesine olanak sağladı.

1956’da, yılda bir kez Gine Bissau’ya dönme yetkisi alarak, gizlice PAIGC’yi (Gine ve Yeşil Burun Adaları’nın Bağımsızlığı için Afrika Partisi) kurdu ve Cabral, genel sekreter olarak atandı.

1959’da liman işçilerinin faşist sömürgeci katliamından sonra, PAIGC 1963’te silahlı mücadeleyi tercih etti ve komşu ülkeler Gine Conakry ve Senegal eyaleti Casamance’den çeşitli cephelerde Portekiz ordusuna karşı savaştı.

PAIGC, 1966’da hızlı bir şekilde toprakların %50’sini, 1968’den itibaren ise %70’ini kontrol altına aldı ve kurtarılan bölgelerde, özellikleri Cabral tarafından şu şekilde açıklanan bir siyasi-idari örgüt kurdu: “Mücadelenin dinamikleri, mücadelenin uygulanmasını gerektirir. demokrasi, eleştiri ve özeleştiri, nüfusun kendi hayatlarının yönetimine artan katılımı, okuryazarlık, okulların ve sağlık hizmetlerinin yaratılması, köylü ve işçi kökenli yöneticilerin eğitimi ve gerçek bir zorlama anlamına gelen diğer birçok başarı. toplumun kültürel ilerlemeye giden yolda yürüyüşü. Bu da kurtuluş mücadelesinin sadece kültürel bir olgu olmadığını, aynı zamanda kültürel bir faktör olduğunu da gösteriyor.”

Cabral, sömürgeciliğe karşı mücadeleye en fazla girişebilecek ulusal ve sosyal grupları belirlemek için Gine ve Cape Verde toplumlarının ulusal gerçeklikleri ve çelişkilerinin ayrıntılı bir analizini geliştiriyor.

1961’de Kahire’de düzenlenen Üçüncü Afrika Halkları Konferansı’nda faşist Portekiz’in sömürgeleştirdiği ülkelerin kurtuluş hareketlerini temsil etti. Lenin’in “her somut durumun somut analizi” formülünden başlayarak, mücadelenin “Afrika’nın somut gerçekliğine ilişkin bilgi temelinde eylem araçlarını güçlendirmesi…, etkili araçlar geliştirmesi ve başkalarını yaratması” gerektiğini açıklıyor. ve her bir Afrika ülkesinin ve diğer ortamlarda ve diğer halkların edindiği deneyimlerin evrensel içeriğinin.”

Cabral, milliyetleri ve sosyal sınıfları şu gerçeğinden yola çıkarak incelememiz gerektiğini öğretiyor: “İnsanlar idealler için ya da kendilerini doğrudan ilgilendirmeyen şeyler için savaşmazlar; İnsanlar barış içinde daha iyi yaşam koşulları ve çocuklarının geleceği için somut şeyler için mücadele ediyor. Özgürlük, kardeşlik ve eşitlik, savaşan insanların hayatlarında gerçek bir iyileşme anlamına gelmiyorsa boş sözlerdir.”

Cabral, sömürgecilik karşıtı kurtuluş mücadelesinin uluslararası ölçekte tanınmasını sağlamak için ideolojik ve politik-askeri mücadeleyi diplomatik mücadeleyle birleştiriyor. 1972’de BM, PAIGC’yi “Gine ve Yeşil Burun Adaları halklarının gerçek ve meşru temsilcisi” olarak tanıdı.

Cabral aynı zamanda Afrika ve uluslararası ölçekteki çeşitli forumlarda Portekiz kolonilerinin ulusal kurtuluş hareketlerinin “büyükelçi-sözcüsü” idi. Tartışmasız liderdi, özellikle de 6 Ocak 1966’da Küba’da Afrika’nın ulusal ve toplumsal özgürleşmesine ilişkin devrimci teorisini sunmak üzere konuştuğu Üç Kıta Konferansı’nda: “Biz sadece ülkemize bir bayrak dikmek ve bir bayrak sahibi olmak için savaşmıyoruz. marş ama öyle ki, halkımız bir daha asla sadece emperyalistler tarafından değil, sadece Avrupalılar tarafından değil, sadece beyaz tenliler tarafından da sömürülmesin, çünkü sömürü veya sömürü faktörlerini erkeklerin ten rengiyle karıştırmayız; Ülkemizde artık siyahi insanlar tarafından dahi sömürülmesini istemiyoruz.”

Hem Küba’nın enternasyonalist rolünü hem de Afrika’daki tüm kurtuluş hareketleriyle aktif dayanışması açısından bağımsız Cezayir’in pan-Afrikan rolünü kabul ederek şunları söyledi: “Hıristiyanlar Vatikan’a, Müslümanlar Mekke’ye ve devrimciler Cezayir’e gidiyor. »

Ne yazık ki Amilcar Cabral, 20 Ocak 1973’te Konakri’de, bu suçu işlemek için PAIGC’nin askeri şubesine sızmış hain ajanları kullanan ve böylece bağımsızlığın gerçek babasının 10 Eylül 1974’teki bildiriyi yaşamasını engelleyen Portekiz sömürgeciliği tarafından öldürüldü. Gine-Bissau Eyaleti ve Yeşil Burun Adaları’nın doğuşu.

Afrika kurtuluşunun ilk aşamasının kahramanı ve şehidi olan Cabral, Afrika halklarının ulusal, pan-Afrikan ve toplumsal kurtuluşunun mevcut ikinci aşamasının mevcut savaşçı nesline ilham vermeli.


Kaynak: FernentDiğer hikaye

Investig’Action internet sitesinde yayınlanan yazılarda ifade edilen görüşler yazar(lar)a aittir. Investig’Action tarafından yayınlanan ve kaynağı “Investig’Action” olan yazılar, orijinal siteye hiperlink verilerek kaynak belirtilerek çoğaltılabilir. Ancak CC (creative commons) olarak işaretlenmeyen fotoğrafların telif hakkı içermediğini lütfen unutmayın.

investigaction.net

Takvim

Eylül 2024
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE