Pazar , 22 Aralık 2024

BRICS: Yeni bir dünya inşa etmek

Manlio Dinucci

Rusya’nın başkanlığında Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenlenen 16. BRICS zirvesi, 35 ülke ve 6 uluslararası kuruluşu bir araya getirdi.

BRICS kısaltması, grubun beş kurucu üyesinin baş harflerinden oluşuyor: Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika. 2024 yılında Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, BRICS+ “BRICS PLUS” adını alan BRICS’e üye oldu. 16. foruma gelindiğinde aralarında Cezayir, Bangladeş, Bahreyn, Venezuela, Pakistan, Malezya, Azerbaycan ve Türkiye’nin de bulunduğu yaklaşık otuz ülke üyelik başvurusunda bulunmuştu.

10 BRICS+ ülkesi dünya nüfusunun %46’sından fazlasını, hatta yüksek nüfus artış oranları göz önüne alındığında neredeyse yarısını temsil ediyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, G7 ülkeleri (Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Büyük Britanya, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya) dünya nüfusunun %10’undan azını temsil etmektedir.

1992’de G7’nin toplam GSYİH’si küresel GSYİH’nın %45’inden fazlasını temsil ederken, daha sonra BRICS’e katılacak olan beş ülkenin (2009/2011’de) toplam GSYİH’si %16’yı temsil ediyordu. 2023 yılında BRICS’in payı yüzde 35’i aşacak, G7’nin payı ise yüzde 29’a düşecek. Fark açılmaya devam edecek. 2024 yılı sonuna kadar BRICS’in G7’den (%1,7) daha yüksek bir ortalama %4 büyüme yaşaması bekleniyor.

BRICS küresel mal ihracatının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor ve bazıları enerji kaynakları, metaller ve gıda gibi kilit pazarlara hakim durumda.

Yeni Kalkınma Bankası, BRICS bölgesindeki en büyük teknoloji ve altyapı projelerinin önemli yatırımcılarından biri haline geliyor. Daha önce uluslararası işlemlerde dolar ve euronun hakim olduğu bu alanda, ulusal para birimlerinin payı yüzde 65’e yükselirken, dolar ve euronun payı yüzde 30’un altına düştü.

Aynı zamanda BRICS bölgesinde devasa bir altyapı ağı inşa ediliyor: NATO ve AB’nin Batı’ya giden transit yollarını kapatmasının ardından Rusya’nın açtığı Kuzey Denizi Rotası ve Kuzey-Güney ulaşım koridoru, Rusya-Moğolistan-Çin yolu. ve demiryolu ekonomik koridoru projesi, Çin ile Avrupa arasındaki yeni kara ve deniz İpek Yolu ve Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki diğer birçok proje.

Zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında Başkan Putin, “Kazan’da BRICS’in kapalı bir grup olmadığını, kendi değerlerini paylaşan herkese açık olduğunu bir kez daha teyit ettik. Grup üyeleri, dış kısıtlamalar getirmeden veya kimseye dar yaklaşımlar dayatmaya çalışmadan ortak çözümlere yönelik çalışmaya isteklidir. BRICS dünya çapında artan işbirliği talebini karşılamalıdır. Bu nedenle, BRICS’in ortak devletler kategorisi olmak üzere yeni bir kategori yaratılması yoluyla potansiyel genişlemesi sorununa özellikle dikkat ettik.”

Batının bakış açısı taban tabana zıttır. Etkili bir Amerikan düşünce kuruluşu olan Dış Politika Araştırma Enstitüsü’nün başlattığı alarm semboliktir: “Eğer Amerika Birleşik Devletleri harekete geçmezse, BRICS kendilerini güçlendirme, dış politikalarını Amerikan çıkarlarıyla uyumlu hale getirme ve dünya düzenini bozma riskiyle karşı karşıya kalır. büyük çatışmalardan çok uzak durdu.”

mondialisation.ca

Takvim

Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE