Cumartesi , 4 Ocak 2025

ChatGPT’yi sağlayan kuruluş, teknolojisini öldürmek için kullanıyor

Nuvpreet Kalra , Tim Biondo

Başlangıçta OpenAI, ChatGPT ile yapay zeka kullanımının yaygınlaşmasına önemli ölçüde yardımcı olan, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Ancak şimdi silah sanayine yatırım yapma ilkelerinden vazgeçiyor. Ve bu endişe verici bir dönüm noktasıdır. Açıklamalar. (I’A)

Bu ayın başlarında ChatGPT’yi bize getiren şirket , Kaliforniya merkezli bir silah şirketi olan Anduril ile ortaklığını duyurdu . Birlikte yapay zekadan (AI) yararlanarak silahlar üretmeyi planlıyorlar. Kasım ayının sonunda Kaliforniya’da test edilen OpenAI-Anduril sistemi, savaş alanında karar alma amacıyla harici taraflar arasında veri paylaşımına olanak tanıyor. ABD ordusunun ve OpenAI’nin savaş alanında yapay zeka kullanımını standartlaştırma planlarına mükemmel bir şekilde uyuyor.

Costa Mesa merkezli Anduril, yapay zeka destekli insansız hava araçları, füzeler ve radar sistemleri üretiyor. Buna , şu anda dünya çapındaki ABD askeri üslerinde, ayrıca ABD ile Meksika arasındaki sınırda ve Britanya kıyısında göçmen teknelerini tespit etmek için kullanılan gözetleme kuleleri ( Nöbetçi sistemleri ) de dahildir . 3 Aralık’ta OpenAI, askerlere savaş sırasında yapay zeka çözümleri sağlayacak bir sistem için Pentagon ile üç yıllık bir sözleşme imzaladı .

İlkelerini yutmak

Zaten Ocak ayında OpenAI, kullanım politikasını tanımlayan tüzüğünde değişiklik yapmıştı. Şirket, özellikle “askeri ve savaş” ile “silah geliştirme”yi de kapsayan “fiziksel zarar verme riski yüksek faaliyetler”e yönelik yasağı kaldırmıştı . Bu değişiklikten bir haftadan kısa bir süre sonra şirket , siber güvenlik alanında Pentagon ile ortaklık yaptığını duyurdu.

OpenAI kendisini silah üretme yasağından çoktan kurtarmış olsa da savaş endüstrisine girişi kendi tüzüğüyle tamamen çelişiyor . Aslında “insanlığa zarar vermeyen” “güvenli ve faydalı bir AGI (yapay üretken zeka)” inşa ettiğini iddia ediyor. Teknolojiyi öldürmek için kullanması çok gülünç. Böylece ChatGPT, otomatik bir silahın kodunu yazabilir, bombalamalarla ilgili bilgileri analiz edebilir veya istila ve işgallere katkıda bulunabilir ve muhtemelen yakında yazacaktır.

Yapay zekanın ölüm ve yıkım amacıyla bu şekilde kullanılmasından hepimiz korkmalıyız. Ama bu yeni bir şey değil. İsrail ve ABD yıllardır Filistin’de yapay zekayı test ediyor ve kullanıyor. Aslında El Halil, işgalin zulmünü hareket ve ısı sensörleri, yüz tanıma teknolojisi ve video gözetimi yoluyla dayatması nedeniyle “akıllı şehir” olarak adlandırılıyor. Bu baskıcı gözetlemenin merkezinde, İsrail işgal askerleri tarafından fotoğrafları çekilen Filistinlilerin yüzlerini tarayan ve onlarla ilgili bilgilerin depolandığı biyometrik bir veri tabanına bağlanan bir yapay zeka aracı olan Mavi Kurt sistemi yer alıyor. Fotoğraf sisteme girildikten sonra, her kişi algıladıkları “tehdit düzeyine” göre renk kodlarına tabi tutuluyor; bu da askerin onları geçmesine izin mi vermesi yoksa tutuklaması mı gerektiğinin belirlenmesine yardımcı oluyor. Washington Post’un (2021) ortaya çıkardığı bilgilere göre işgal askerleri, “Filistin Facebook’u” adını verdikleri fotoğraf sayısına göre ödüllendiriliyor.

Yeni Soğuk Savaş

OpenAI’nin savaş teknolojisi, Biden yönetiminin ABD’yi bu teknolojiyi “ulusal güvenlik hedeflerini gerçekleştirmek” için kullanmaya zorlamasıyla ortaya çıkıyor. Bu , bu yılın Ekim ayında yayınlanan ve yapay zekanın “özellikle ulusal güvenlik sistemleri bağlamında” hızlı bir şekilde geliştirilmesi çağrısında bulunan Beyaz Saray muhtırasının başlığının bir parçası .

Açıkça Çin’in adını vermeden, Pekin ile “Yapay Zeka silahlanma yarışı” algısının da Biden yönetiminin bu adımlardaki temel motivasyonlarından biri olduğu açıktır. Bu sadece savaş silahlarıyla ilgili değil, aynı zamanda genel olarak teknoloji geliştirme yarışıyla da ilgili.

Bu ayın başlarında ABD, yapay zeka ve üst düzey grafik işleme birimlerinin (GPU’lar) kritik bir bileşeni olan HBM çiplerinin Çin’e ihracatını yasakladı . Eski Google CEO’su Eric Schmidt, Çin’in yapay zeka konusunda Amerika Birleşik Devletleri’nden iki veya üç yıl önde olduğu konusunda uyardı; bu, bu yılın başlarında ABD’nin Çin’in önünde olduğunu belirttiği açıklamalarından büyük bir sapmaydı. Yapay zekanın gelişimi söz konusu olduğunda bir “ tehdit tırmanma matrisi ” nin bulunduğunu açıklarken , ABD’nin bu teknolojiyi yalnızca bir savaş aracı ve kendi hegemonyasını kurma aracı olarak gördüğünü ortaya koyuyor. AI, geride kalmaya dayanamayan Çin korkuluğunu yükselten ABD’nin en son ve tehlikeli provokasyonudur.

Beyaz Saray bildirisini tekrarlayan OpenAI, aynı “demokratik değerler” ve “ulusal güvenlik” temalarını tekrarlayan bir basın bülteni yayınladı . Peki insanları daha iyi hedef alıp bombalamak için teknoloji geliştiren bir şirketin nesi demokratik? Savaş teknolojisini daha iyi belirlemeyi amaçlayan bilgilerin toplanması kimin güvenliğini sağlıyor? Bu durum şirketin Biden yönetiminin Çin karşıtı söylemlerine ve emperyalist gerekçelerine ne kadar yakın olduğunu açıkça ortaya koyuyor. OpenAI, toplumun genelinde üretken yapay zeka sistemlerini destekleyen bir şirkettir. Pentagon’un yanında yer almak için tüm ilkelerini terk etmesi son derece endişe verici. Palantir ve hatta Anduril gibi şirketlerin yapay zekayı savaş yürütmek için kullanması sürpriz olmasa da, sözde bir “misyona” yatırım yapan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan OpenAI gibi şirketlerden daha iyisini beklemeliyiz.

Yapay zeka halihazırda cinayetleri rasyonelleştirmek için kullanılıyor: ABD-Meksika sınırında, Filistin’de ve ABD’nin dünya çapındaki emperyalist ileri karakollarında. Yapay zeka sistemleri, arama motorlarından müzik yayını platformlarına kadar günlük hayatlarımıza masum bir şekilde entegre olmuş gibi görünse de, aynı şirketlerin aynı teknolojiyi ölümcül amaçlar için kullandığını aklımızda tutmalıyız. ChatGPT protesto etmenin on yolunu önerse de muhtemelen daha iyi ve daha hızlı öldürmek için eğitilmiştir.

Savaş makinesinden gezegenimize kadar ABD emperyalistlerinin elindeki yapay zeka, onlar için daha fazla kâr, hepimiz için daha fazla yıkım ve yıkımdan başka bir şey ifade etmiyor.

Nuvpreet Kalra, CODEPINK’in dijital içerik üreticisidir. Nuvpreet, Cambridge Üniversitesi’nden Siyaset ve Sosyoloji alanında lisans derecesi ve Londra Sanat Üniversitesi’nden İnternet Eşitliği alanında yüksek lisans derecesi aldı. Öğrenciyken tasfiye ve sömürgecilikten kurtulma hareketlerinin yanı sıra ırkçılık ve emperyalizm karşıtı gruplara katıldı. Nuvpreet, CODEPINK’e 2023 yılında stajyer olarak katıldı ve şu anda dijital içerik ve sosyal medya üretiyor. İngiltere’de Filistin’in kurtuluşu, kaldırılması ve anti-emperyalizm için gruplarla örgütlendi.

Tim Biondo, CODEPINK’in Dijital İletişim Başkanıdır. George Washington Üniversitesi’nden barış çalışmaları alanında lisans derecesine sahiptir.


Orijinal kaynak: Counter Punch Investig’Action
için GL tarafından İngilizce’den çevrilmiştir .Şirket

Investig’Action web sitesinde yayınlanan yazılarda ifade edilen görüşler yazar(lar)a aittir. Investig’Action tarafından yayınlanan ve kaynağı “Investig’Action” olan yazılar, orijinal siteye hiperlink verilerek kaynak belirtilerek çoğaltılabilir. Ancak CC (creative commons) olarak işaretlenmeyen fotoğrafların telif hakkı içermediğini lütfen unutmayın.

Takvim

Aralık 2024
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE