Perşembe , 2 Mayıs 2024

Samir Amin’in son iki savaşı

Dimitris Konstantakopoulos

Samir Amin, ölümünden kısa bir süre önce bir dizi yazısında kendisini esas olarak ilgilendiren iki meseleyi ortaya koydu. Birincisi, Çin’in finansal küreselleşmeye, yani küresel finansal sermayenin totaliter gücüne boyun eğmeyi reddetmesiydi; ikincisi bir “Beşinci Enternasyonal” inşa etme ihtiyacıydı. Birlikte Çin’e gitmiştik ve her iki konuda da onun büyük endişesini hatırlıyorum. Bir gün beni uyandırdı ve konuşmak, Çin kamuoyuna Moskova’da yaşadıklarımı anlatmak ve bir gazeteci olarak Çin’in çöküşünü izlemek için Çin televizyonunda röportaj yaptığı odasına acilen gitmemi istedi. Sovyet rejimi ve kapitalist üretim ve dağıtım ilişkilerinin restorasyonu. Pekin’in kendine has evriminin bir sapması ile kapitalizme doğru kararlı bir dönüş yapabileceğinden korkuyordu ve Çinlileri bir şekilde önceden “aşılamak” istiyordu. 

Samir, Çin rejiminin sosyalist olduğuna inanmıyordu. Prestijli Pekin Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, “Çin’in sosyalist olduğunu söylemeyeceğim, Çin’in kapitalist olduğunu söylemeyeceğim” dedi. Bazen devlet kapitalizminden devlet sosyalizmine ve sonunda sosyalizme giden bir yol olabileceğini umuyordu. 

Eğer Çin finansal küreselleşmeyi ve onun hiyerarşik yapısını tamamen benimseseydi, kendisi de çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalacaktı, ancak aynı zamanda operasyonel çerçevesine şu anda Ukrayna’daki savaşta da tanık olduğumuz, hızla oluşan Hiper-emperyalist sistemi kararlı bir şekilde güçlendirmiş olacaktı. . Bugün kolektif Batı’nın tüm devletleri, belki Türkiye ve çok sınırlı bir biçimde Macaristan hariç, en temel ulusal çıkarlarına açıkça karşı çıkıyorlar. Türkiye bir istisnadır. Yarısı Batı’ya, yarısı da gezegenin çevresine aittir. Elbette hiçbir şekilde anti-emperyalist bir güç değil, yine de önemli derecede bağımsızlığa sahip ve bunu Batı emperyalizminin saflarında ayrıcalıklı bir statü elde etmek için, onun tüm politikalarıyla özdeşleşmeden müzakere etmek için kullanıyor.

Hiper-emperyalizmin yükselişi, büyük uluslararası finans sermayesinin tüm demokratik kurumlar üzerinde kontrol sahibi olması ve onları ulusal ve demokratik özlerinden arındırması nedeniyle Batılı ulus devletleri sadece piyonlara dönüştürme eğilimindedir . Başlıca kapitalist ülkelerde hâlâ burjuva demokrasisi tipinin bir kalıntısı var, ama giderek içi boş hale geliyor.

20. yüzyılın çarpıklıkları ve yenilgilerinden sonra sosyalizme giden yolun nasıl yeniden açılabileceği kesinlikle açık bir sorudur. Bu yolun kilidinin açılması için , hızla gelişen totaliter Batı kapitalizminin daha da güçlenmesine giden yolu, modern teknolojik güçlerin ona sunduğu gizli anlaşma olanaklarıyla eşzamanlı olarak kapatmak hayati önem taşıyor . 

Ve bu bugün Yugoslavya ve Ortadoğu halklarının direnişi sayesinde, Avrupa ve Latin Amerika’daki toplumsal mücadeleler sayesinde, Rusya’nın dünya siyasetine dönüşü sayesinde, Çin’in olağanüstü ekonomik yükselişi sayesinde mümkün oldu.

Bu nedenle, kıtamızın güneyinden, doğusundan ya da batısından, nereden gelirse gelsin her devrimci Marksist, Batı emperyalist müdahalelerine kararlılıkla karşı çıkmalı ve batı emperyalizminin kullandığı insani ve “demokratik” bahanelere kapılmamalıdır. Hiçbir müdahalesi demokrasi getirmedi, hepsi gerçekleştiği ülkelerde sosyal ve ulusal felaketlere yol açtı. Bugün solun her bilinçli militanının birinci görevi emperyalist savaşlara ve yaptırımlara karşı çıkmaktır.

Bu elbette, ister Sırbistan ister Afganistan, ister Irak veya İran, ister Rusya veya Çin olsun, emperyalizmin her zaman saldırısına uğrayan rejimlere koşulsuz destek anlamına gelmez. Bu, Batı’nın gezegen üzerindeki toplam hakimiyetinin insan uygarlığı ve insan türünün hayatta kalması için ne anlama geldiğinin anlaşılması anlamına geliyor. 

Bugün BRICS’in ortaya çıkışı, çok kutuplu dünyaya doğru gidişat, doların rolünün zayıflaması yeni, demokratik bir dünya düzeninin önünü açıyor. Bunlar çok büyük, tarihi adımlar. Ancak bu, yeni bir dünya düzeninin yeterli koşulu değil, yalnızca gerekli koşuludur. Bizim sorunumuz, Batı dünyasını yenmek ve yerine yenisini koymak değil, tüm insanlığı, insanlık tarihinde ilk kez ortaya çıkan büyük tehditlerle yüzleşebilecek, üretken üretim sayesinde yeni bir medeniyete taşımak olmalıdır. Geliştirdiğimiz güçler ve teknolojiler, eğer kontrol edilmezse, çok yakında insanlığın hayatta kalmasını tehlikeye atacak.

Batı, insanlığın yeni ortaya çıkan çoğunluğunu yenecek araçlara sahip değil. Ancak küresel hakimiyetini kaybetmemek için Rusya ve Çin’e yönelik maceracı politikalarının doğasında olan tehlikeyi kitle imha araçlarıyla insanlığı havaya uçurabilecek politikalarla ilerleyebilir.

Bu senaryo gerçekleşmese bile , iklim krizi hızla evriliyor ve ne Batı ne de yükselen küresel güçler, varoluş tarihimizde insanlığa yönelik, nükleer tehlikeyi bile aşan en ağır tehdide karşı harekete geçmek için harekete geçmiyor. anlaşmazlık .

Çünkü nükleer savaş olabilir de olmayabilir de. Ancak İklim Değişikliği kesin olarak geliyor, muhtemel değil ve insanlar bundan sağ çıkamayacak. Bunu durdurmak zorundalar ama durdurmak için başka bir sosyal sisteme, başka bir medeniyete ihtiyaç var. Yani, bir Dünya Savaşı felaketinden kaçınsak bile, Kuzey ile Güney, Doğu ile Batı arasında uzayan bir çıkmaz ve çatışma nedeniyle kendimizi bir yıkım ortamında bulma riskiyle karşı karşıyayız. Rosa Luxemburg yüz yıl önce “ya sosyalizm ya barbarlık” arasında seçim yapmamız gerektiğini söylüyorduysa bugünün ikilemi şu: “ya sosyalizm ya yok oluş.”

İklim değişikliğine karşı mücadelemizde sosyalizm için mücadele ediyoruz. Ve sosyalizm mücadelemizde gezegeni kurtarmak için mücadele ediyoruz.

İnsanlığın karşı karşıya olduğu büyük sorunların hiçbiri artık ulusal veya bölgesel düzeyde çözülemez. Yeni bir Enternasyonal’e şiddetle ihtiyaç duymamızın nedenlerinden biri de budur.

Yukarıda bahsettiğim sorunlar ve buna benzer sorunlar, yalnızca Batılı egemen güçlere karşı olan devletlerin eylemleriyle çözülemez. Bu arada, bu devletler çoğunlukla muhafazakardır ve sadece Batı’nın kendilerini rahat bırakmasını ve müdahale etmemesini amaçlamaktadır. Bu imkansızdır çünkü Emperyalizm, Kapitalizmin doğasıdır. Her halükarda, insanlığın karşı karşıya olduğu zorluklarla başa çıkmak için sadece devletlere güvenmek yeterli değil ; gezegenin hem kuzeyinde hem de güneyinde geniş halk kitlelerinin bilinçli seferberliğine ihtiyacımız var. Ayrıca Batılı halk sınıfları ile Güney’in ezilen ulusları arasında bir ittifaka ve tüm dünyadaki halkların seferberliğine ihtiyacımız var.

Böyle bir ittifak, ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde planlanmış ve demokratik olarak kontrol edilen bir ekonomi doğrultusunda sosyo-ekonomik, jeopolitik ve ekolojik sorunların eş zamanlı olarak ele alınması anlamına gelir. Stratejik hedefimiz bu olmalı. Bugünlerde ekolojik olana değil sosyal olana, sosyal olana jeopolitik olana, jeopolitik olana sosyal olmayana değinemezsiniz. Dünyanın bölgelerini yeni bir sosyalist proje temelinde birleştirmek için çeşitli nedenlerden dolayı 5. Enternasyonal’e ihtiyacımız var; çünkü böyle bir birlik olmadan savaş kaçınılmaz hale gelecektir  . Kapitalizme karşı, emperyalizme karşı, totaliterliğe karşı, iklim değişikliğine ve doğanın bozulmasına karşı mücadeleyi de birlik ve koordineli bir şekilde yürütmemiz gerekiyor. Örneğin farklı ülkelerin farklı konumlarını vb. hesaba katmadan fosil yakıtların kullanımını aşamalı olarak sonlandıramayız. İlerleme ve planlama eşanlamlı hale gelir. 

20. yüzyılın deneyiminin ışığında,  üretici güçlerin devlet mülkiyetinde kalmasıyla yetinemeyiz; özyönetim yöntemlerinin yaygın kullanımı yoluyla toplumsal sahiplenme ve kontrol arayışına girmeliyiz. Sosyalizm devlet mülkiyeti anlamına gelmez, iktidarın her düzeyde halk tarafından kullanılması anlamına gelir. Bu aynı zamanda üretici güçlerin sürekli ve sürekli gelişimi arayışını yeniden düşünmemiz gerektiği anlamına da geliyor. Beşinci enternasyonalin bu alternatif geçiş programının ne olması gerektiğine dair bazı fikirler için sizi bazı ilk soruları soran bir metnime havale ediyorum. https://www. Defencedemocracy.press/ jeopolitik-savaş-iklim-ve- ekonomi-küresel -alternatif-ekonomik-ve- sosyal-paradigmaya- ihtiyaç / .

defenddemocracy.press

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE