Pazartesi , 30 Aralık 2024

Başka Bir Uygarlık Mümkün mü? – Rasih Korkmaz

Toplumsal bir hareketin duyurulmasında ve ideolojik önermelerin yer aldığı,  bir hareketi oluşturan yazıların bütünü manifestoyu oluşturur. Karl Marx ve Friedrich Engels’in bugüne bıraktığı ölümsüz eser Komünist Manifesto ise birçok akıma kılavuzluk eder nitelikte.

270b

Manifesto’lar kendi iç tutarlılığı olan görece kısa ve açıklayıcı metinler toplamıdır. Fikret Başkaya’da Başka Bir Uygarlık İçin Manifesto‘yu yazmaya başlarken kısa yazmak üzere kolları sıvıyor. Ancak kitabı yazarken belli ki Türkiye gerçeği ile karşılaşıyor Fikret Hoca ve istediğinden biraz uzun oluyor kitap.

Nasıl üretmeli, nasıl tüketmeli ve nasıl yaşamalı? sorularına cevap aranırken ortaya esaslı bir kılavuz çıkıyor.

Başkanlık sisteminin tartışıldığı, oluk oluk kan aktığı ve istikrarsız bir iç siyasetin yaşandığı şu günlerde toplumsal harekete motivasyon aşısı yapıyor Fikret Başkaya.

Toplumsal hareketin iradesinin ölçülerini ortaya koyuyor ve bizi “güce meydan okumaya” çağırıyor. Bir avuç sömürücü azınlığın karşısında aslında çoğunluk olduğumuzu ve başarabileceğimizi kelime kelime anlatıyor.

Kapitalist üretim tarzının modernleşme anlayışının bize bir ilerleme olarak sunulduğunu ifade eden Fikret Başkaya, bunun artık daha da kendisini sürdürebilmesi mümkün değildir diyor. Kapitalizmin bir medeniyet olarak sunulmasına güçlü bir karşı çıkışın Fikret Başkaya’nın manifestosunda yer aldığını söylemek mümkün.

Kapitalizm iç sorunlarını çözmek üzere yoğun bir çaba içerisinde, Fikret Başkaya’ya göre ise bu noktada sistem içi bir çözüm mümkün değil. Kendi kendini yiyen sistemin iç krizinden çıkış yolları bulma ihtimali yok ve başka bir dünyanın eşiğindeyiz.

Toplumsal mücadelelerin daha fazla ivme kazanacağı şu dönemde, sürekli değişen koşullarda hareketin de kendini yenilemesi gerekiyor.

Kapitalizm kendini olumlu ya da olumsuz anlamda sürekli revize ediyor. Bu değişkenlik karşısında her zaman aynı strateji ve taktiklerle ilerlemek hareketin gelişimini sınırlı tutacaktır. Fikret Başkaya’nın çağrısı ise aracı değiştirmek yönünde. Öyle bir araç kullanmalıyız ki kapitalizm yediği tokattan sonra bir daha ayağa kalkamasın.

Fikret Başkaya, Başka Bir Uygarlık İçin Manifesto ile umutlu bir mücadele kılavuzu ortaya koyuyor. Yordam Kitap tarafından yayınlanan kitap altı çizilerek okunması gereken bir teorik önermeler bütünü.

Kapitalizmin geldiği noktayı daha iyi anlamak ve toplumsal hareketin geri dönülemez bir yükselişe geçeceğini kavrayabilmek için Fikret Başkaya’nın ortaya koyduğu ürünü incelemek hareketin tutarlılığı açısından son derece önemli.

Kapitalizm krizde, kendini artık yenileyemez aşamada. Krizden çıkış bizim derdimiz değil, bizim derdimiz bu krizi derinleştirmek ve başka bir dünyayı inşa etmeye başlamak.

İyi okumalar…

  • Başka Bir Uygarlık İçin Manifesto
  • Yazar: Fikret BAŞKAYA
  • Sayfa Sayısı: 256
  • Yordam Kitap

Takvim

Mayıs 2016
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE