ABD’li yetkililer, Başkan Biden’ın Ukrayna’ya “Amerikan yapımı silahlarla Rusya içinde sınırlı saldırılar düzenleme yetkisi” verdiğini söyledi. ABD’nin bazı müttefikleri daha da ileri gitmişti. İngiltere birkaç hafta önce Ukrayna’nın uzun menzilli Storm Shadow füze sistemlerini Rusya’nın herhangi bir bölgesine yönelik saldırılarda kullanmasına izin verdi ve yakın zamanda Fransa ve Almanya da aynı pozisyonu aldı.
Başkan Biden tarafından açıklanan karar, özellikle Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in Ukrayna tarafından ABD silahlarının kullanımına yönelik kısıtlamaların kaldırılması yönündeki baskısından kaynaklanıyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Washington’un kararını Avrupalı Müttefiklere önceden duyurmakla görevlendirildi. Avrupa Birliği Konseyi’nde konuşarak şunları söyledi: “Uluslararası hukuka göre Ukrayna’nın kendini savunma hakkı var. Meşru müdafaa hakkı aynı zamanda Rusya içindeki meşru askeri hedeflerin vurulmasını da içeriyor.”
Aynı zamanda Polonya, ABD’den uzun menzilli füze satın aldığını duyurdu ve “NATO’dan nükleer silah almaya hazır olduğunu” ilan etti. İsveç için de aynı şey geçerli: NATO’ya katılır katılmaz kendisini “savaş durumunda ABD nükleer silahlarına ev sahipliği yapmaya hazır” ilan etti.
Fransa, havadan fırlatılan yeni bir nükleer füzeyi test etti ve askeri bütçenin yüzde 13’ünü nükleer silahlarının gücünün artırılmasına ayırdı.
ABD ve diğer NATO ülkeleri tarafından Ukrayna’ya sağlanan uzun menzilli füzelerin Rusya’daki hedeflere yönelik olduğu, Kiev tarafından yayınlanan “Ukrayna insansız hava aracının ikinci bir uzun menzilli Rus askeri radarını hedef aldığı” bilgisiyle ortaya çıkıyor. Bu, hipersonik olanlar da dahil olmak üzere balistik füzeleri ve 10.000 km’ye kadar olan helikopterleri tespit etmek için tasarlanmış bir erken uyarı radarıdır.
Ukrayna ordusunun Rusya topraklarının derinliklerine bu tür bir saldırıyı tek başına gerçekleştirmesi mümkün değil. Ukrayna ordusu giderek zor durumda, öyle ki Kiev, özgürlük karşılığında cepheye gitmeye hazır, suçlular da dahil olmak üzere, genel hukuk mahkumlarının hapishanelerde görevlendirilmesine izin veren bir yasa çıkardı.
Üstelik bu tür bir saldırı, Ukrayna’nın sahip olmadığı bir askeri uydu ağına ihtiyaç duyuyor. Rusya’ya yönelik bu tür saldırıları gerçekleştirenler gerçekte ABD güçleri ve ABD komutasındaki NATO güçleridir. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasını ihlal ederek ABD nükleer silahlarını “hoş karşılayan” İtalya gibi ülkeler, bu nedenle kendilerini Rusya ile Soğuk Savaş’takinden daha tehlikeli bir nükleer çatışmanın ön cephesinde buluyorlar.
Manlio Dinucci
mondialisation.ca