Cuma , 20 Eylül 2024

İklim felaketinin ana faktörü Amerikan militarizmi

Washington’un askeri müdahaleleri yalnızca nüfusa karşı savaş değil: aynı zamanda iklime karşı da savaşlar

Marjorie Cohn

Bu hafta, George W. Bush’un ABD öncülüğünde “teröre karşı savaş” ilan etmesinden bu yana 23 yıl geçti ve Afganistan ve Irak halkı hâlâ bunun acısını çekiyor.

ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden sonra tahminen yarım milyon Iraklı öldürüldü ve en az 9,2 milyon kişi yerinden edildi. 2003 ile 2011 yılları arasında 4,7 milyondan fazla Iraklı orta ila şiddetli düzeyde gıda güvensizliğinden muzdaripti.

Afganistan/Pakistan savaş bölgesinde 2001 yılından bu yana 70.000’den fazlası sivil olmak üzere 243.000’den fazla insan öldürüldü . 9 Eylül’ü takip eden savaşlarda 4,5 ve 4,6 milyon insan öldü.

ABD öncülüğündeki “teröre karşı savaş” aynı zamanda iklim felaketini daha da kötüleştirerek yerel su kıtlığına ve daha da kötüleşen aşırı hava krizlerine yol açtı. Afganistan, 2022 yılında son 30 yılın en kötü kuraklığını yaşadı ve üst üste üçüncü kez kuraklıkla karşı karşıya kaldı.

Kabil Üniversitesi hidroloji profesörü Noor Ahmad Akhundzadah, “Savaş, iklim değişikliğinin etkilerini daha da artırdı” dedi. New York Times diyor .

Bu arada ABD’nin İsrail’in soykırım kampanyasına yaptığı askeri yardım da iklim krizini tırmandırıyor.

Yirmi yılı aşkın “teröre karşı savaş”a dönüp baktığımızda, ABD’nin dünya çapındaki askeri müdahalelerine son verebilirsek ve aynı zamanda ordunun Amerika’yı tehdit eden iklim krizine yaptığı feci katkıları hedefleyebilirsek, birçok hayatın kurtarılacağı açıktır. hepimiz.

Küresel bir iklim adaleti örgütü olan 350.org’un ABD baş organizatörü Taylor Smith-Hams, mevcut savaşların iklim değişikliği üzerindeki etkisi üzerine düzenlenen bir çalıştayda , “ABD ordusu, dünyadaki en büyük kurumsal fosil yakıt tüketicisidir” dedi. 17 Ağustos’ta Barış İçin Gaziler (VFP) kongresinde iklim krizi.

Savaş uçakları, savaş gemileri ve dünya çapındaki devasa ABD askeri üsleri kümesine atıfta bulunarak, “Militarizm ve savaş, iklim krizinin ana itici güçleridir” diye ekledi.

“Teröre karşı savaş”ın iklim üzerindeki etkileri

Bush, 20 Eylül 2011’de Kongre’nin ortak oturumunda 11 Eylül terör saldırılarıyla ilgili bir konuşma yapıyor. (ABD Ulusal Arşivleri, kamu malı)

11 Eylül 2001’de 19 adam intihar etti, yaklaşık 3.000 kişiyi de yanlarına alarak iki uçağı Dünya Ticaret Merkezi’ne, biri Pentagon’a, diğeri Pennsylvania’daki bir tarlaya çarptı.

Korsanların hiçbiri Afganistan veya Irak’tan değildi; Bunlardan 15’i Suudi Arabistan’dan geldi. Buna rağmen Bush yönetimi Afganistan ve Irak’ı yasadışı bir şekilde işgal ederek hükümetlerini devirdi, ardından 1000’e yakın vatandaşını öldürdü, yaraladı ve işkence yaptı.

Her iki ülkedeki korkunç insan kaybının ötesinde, “teröre karşı savaş”ın daha az bilinen bir sonucu, hem savaşın hedef aldığı ülkelerde hem de küresel ölçekte iklim felaketinin kötüleşmesi oldu.

1997 Kyoto Protokolü, askeri emisyonları ulusal emisyon hesaplamalarından hariç tuttuğundan beri, ABD askeri emisyonları önemli ölçüde eksik tahmin edilmiştir. Ordular önemli bir karbon emisyonu kaynağı olmasına rağmen, karbon ayak izleri hakkında çok az şey biliniyor.

Çatışmadan kaynaklanan doğrudan ve dolaylı askeri emisyonları ortaya koyan ilk çalışmalardan biri Benjamin Neimark, Oliver Belcher, Kirsti Ashworth ve Reuben Larbi tarafından yürütüldü.

Savaşın karbon ayak izini ölçmek için, Bush’un Irak’a Özgürlük Operasyonu’nun ilk beş yılı olan 2003’ten 2008’e kadar Irak’ın Bağdat kentinde ABD kuvvetleri tarafından beton “patlama duvarları” kullanımını incelediler. Beton duvarlar ve bariyerler, 2008’den 2012’ye kadar Kalıcı Özgürlük Operasyonu sırasında Afganistan’ın Kandahar ve Kabil’deki kontrgerilla operasyonlarında da kullanıldı. (Bu iki savaş özgürlük getirmese de iklim krizi üzerindeki etkileri kalıcıdır.)

Bağdat’ın işgali sırasında ABD ordusu, isyan bastırma stratejisine uygun olarak kentsel nüfusu kontrol altına almak için yüzlerce kilometrelik patlayıcı duvarlar inşa etti. Neimark, Belcher, Ashworth ve Larbi, “Betonun silah olarak etkili kullanımı olağanüstü bir karbon ayak izine sahiptir” diyor. yazı .

“Büyük karbon ayak izi esas olarak betonun ana bileşeni olan çimento üretmek için gereken ısı ve enerji miktarından kaynaklanmaktadır. »

Bağdat’taki beton patlama duvarları, 2016. (David Stanley, Wikimedia Commons, CC BY 2.0)

Askerlerin, konvoyların, silahların, malzemelerin ve teçhizatın yanı sıra ateş gücünün lojistik nakliyesinin doğrudan karbon maliyeti vardır. Savaş uçağı yakıtı ana suçlulardan biridir. Araştırmacılar, ABD’nin askeri yakıt kullanımının “modern tarihin en büyük kurumsal karbon kirleticilerinden biri” olduğunu yazdı.

Ancak Neimark ve ortak yazarları, ABD ordusuna tedarik sağlayan beton tedarik zincirlerinden kaynaklanan patlama duvarlarındaki dolaylı emisyonların da önemli olduğunu savunuyor.

Uluslararası iklim muhabiri Somini Sengupta, 2021’de şöyle yazıyor : “Afganistan’ın bazı bölgeleri küresel ortalamanın iki katı kadar ısındı” , savaş iklim değişikliğinin etkisini yoğunlaştırdı.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) göre Afganistan, kuraklık, fırtına ve çığ gibi aşırı hava koşullarının yaşandığı ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Bir yıl önce Afganistan, kriz riskinin en yüksek olduğu ülkeler arasında dördüncü sırada yer alırken , en savunmasız ülkeleri ve iklim değişikliğiyle mücadeleye daha az hazırlıklı olanları listeleyen Notre Dame Küresel Uyum Endeksi’nde de sekizinci sırada yer alıyordu.

Mayıs 2013’te Afganistan’daki İleri Operasyon Üssü Sharana’daki açık yakma ocağından kaynaklanan emisyonlar. (Afganistan Yeniden Yapılanması için Özel IG, Flickr, CC BY 2.0)

Afganistan’ın hikayesi, iklim değişikliğine karşı savaşın uzun vadeli sonuçlarının tüyler ürpertici bir örneğidir. Bundan birkaç on yıl sonra, 7 Ekim 2023’ten önce zaten iklim krizine karşı savunmasız olan Gazze, İsrail’in mevcut soykırım kampanyasının artan iklim etkilerinden her zaman zarar görecek.

Nina Lakhani, “İklim değişikliğinin deniz seviyesinin yükselmesi, kuraklık ve aşırı sıcaklık dahil sonuçları, Filistin’deki su kaynaklarını ve gıda güvenliğini zaten tehdit ediyordu” dedi. Ocak ayında The Guardian’da yayınlanan bir makalede şöyle yazıldı : “Gazze’deki çevresel durum artık felakettir. »

ABD destekli İsrail soykırımının iklim üzerindeki “devasa” etkileri

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki kara işgali sırasında, 31 Ekim 2023. (IDF Sözcüsü Birimi, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

Gazze’de devam eden İsrail soykırımı en az 41.000 Filistinliyi ve muhtemelen çok daha fazlasını öldürdü. Tel Aviv Üniversitesi İklim Değişikliği Enstitüsü’nün hazırladığı bir rapora göre, İsrail’in soykırım kampanyasının ilk iki ayında, gezegeni ısıtan emisyonlar dünyanın iklim açısından en savunmasız 50 ülkesinden fazlasının yıllık karbon ayak izini aştı. Benjamin Neimark, Patrick Bigger, Frederick Otu-Larbi ve Reuben Larbi tarafından yapılan çalışma .

7 Ekim 2023’ten sonraki savaşın ilk iki ayında yaklaşık 281.000 metrik ton savaşa bağlı karbondioksit salındı. Bu emisyonların yüzde 99’undan fazlası İsrail’in bombalama kampanyası ve Gazze’ye yönelik kara işgalinin yanı sıra ABD’nin İsrail’e yaptığı tedarik uçuşlarından kaynaklanıyor.

İklim maliyeti eşdeğerdi En az 150.000 ton kömür yakıldı. Bu emisyonların neredeyse yarısı İsrail’e askeri teçhizat taşıyan ABD kargo uçaklarından kaynaklandı. Hamas’ın İsrail’e attığı roketlerin miktarı 1000 ton kömüre eşdeğerdi; bu da İsrail’in Filistin’e karşı savaşının asimetrisini gösteriyordu.

Araştırmanın ortak yazarı ve düşünce kuruluşu İklim + Toplum Projesi’nin (CCP) araştırma direktörü Patrick Bigger, “ABD’nin Gazze’deki insani ve çevresel yıkımdaki rolü abartılamaz” dedi ve bu olguyu şu şekilde tanımladı: ” VFP tarafından düzenlenen çalıştay sırasında Çevresel Nakba”.

BM İnsan Hakları ve Çevre Özel Raportörü David Boyd şunları söyledi: “Bu çalışma, savaş hazırlığı, uygulanması veya savaş sonrasında yeniden inşası ile bağlantılı olsun, askeri emisyonların muazzam boyutunu anlamamıza yardımcı oluyor. Silahlı çatışmalar insanlığı iklim felaketinin uçurumuna daha da yaklaştırıyor ve azalan karbon bütçemizi harcamanın aptalca bir yolu. »

Betondaki patlama duvarı çalışmasının ortak yazarları Neimark, Belcher, Ashworth ve Larbi, “Ekolojik açıdan bakıldığında ‘verimli’ veya ‘yeşil’ teknoloji veya askeriye diye bir şey yoktur” dedi. bulmak .

İsrail, iklim değişikliğine uyum ve iklim değişikliğini hafifletme konusunda dünya lideri olmakla övünürken aslında “yeşil yıkama”ya, yani politikalarının çevreye daha saygılı görünmesini amaçlayan aldatıcı pazarlama uygulamalarına girişiyor.

Sara Salazar Hughes, Stepha Velednitsky ve Amelia Arden Green, 2022 tarihli “Filistin/İsrail’de Yeşil Yıkama: Yerleşimci Sömürgeciliği ve Çağında Çevresel Adaletsizlik” başlıklı makalelerinde “İsrail’in yeşil teknolojileri temel olarak Filistin topraklarına el koymaya yönelik Siyonist proje tarafından yapılandırılmıştır” diyor . İklim felaketi.”

Hughes, Velednitsky ve Green’e göre İsrail’in atık yönetimi, yenilenebilir enerji ve tarım teknolojileri (“tarım teknolojileri”) sistemleri gerçekte Filistin topraklarına el koyma ve mülksüzleştirme mekanizmalarıdır. Her ne kadar İsrail kendisini Filistin topraklarının sorumlu yöneticisi olarak tanıtsa da, “İsrail’in sürdürülebilirliği yerleşimci sömürgeciliğini desteklemektedir.”

“Filistin’deki iklim krizi İsrail işgalinden ayrılamaz. Belgelenen vahşet ve kıymetlilik “İsrail tarafından Filistinlilere empoze edilen ve sürdürülen apartheid rejimi, iklim adaleti ilkeleriyle temelden bağdaşmaz”, Patrick Bigger, Batul Hassan, Salma Elmallah, Seth J. Prins, J. Mijin Cha, Malini Ranganathan, Thomas M. Hanna, Daniel Aldana Cohen ve Johanna Bozuwa ÇKP düşünce kuruluşu için yazıyor .

Bigger ve ortak yazarları, İsrail’in yerli zeytinliklerin yerine biyolojik çeşitliliği azaltan, yangınlara karşı hassasiyeti artıran ve doğal kaynaklar üzerinde sürdürülemez baskı oluşturan yerli olmayan bitkilerle yer değiştirmeye yönelik sömürge kampanyasından bahsediyor. Filistinlilerin iklim değişikliğinin etkilerine karşı İsraillilere göre çok daha savunmasız olduğunu yazıyorlar.

“Filistinliler İsrail’in yenilenebilir enerji endüstrisini desteklemek için yerlerinden edildikçe, Filistinlilerin güneş enerjisi projeleri yok ediliyor .” Bu binalar, İsrail yetkililerinden gerekli izinlerin alınmaması nedeniyle “yasadışı inşaatlar” olarak değerlendiriliyor. »

İsrail rejiminin başlıca askeri teçhizat tedarikçisi olan ABD hükümeti, İsrail’in soykırımı, etnik temizliği ve apartheid uygulamalarının “doğrudan suç ortağıdır”.

Bigger ve ortak yazarları, “Devam eden şiddete son vermek ve küresel iklim çöküşünün itici güçlerini ortadan kaldırmak için acil ve kalıcı bir ateşkes ve ABD’nin apartheid ve İsrail işgaline verdiği fonun sona ermesi gerekiyor” diye yazdı.

ABD ordusunun yıllık operasyonel emisyonlarının yaklaşık yüzde 20’si, dünyanın geri kalanından iki kat daha hızlı ısınan Körfez’deki fosil yakıt çıkarlarını korumak için harcanıyor. Pentagon, İklim Değişikliği ve Savaş kitabının yazarı Neta Crawford’a göre .

Ancak ABD ve diğer NATO ülkeleri, iklim değişikliğinin kendi ulusal güvenliklerine yönelik bir tehdit olmasından büyük endişe duyuyor. Bu olguya yaptıkları katkıya odaklanmıyorlar.

“Burada Amerika Birleşik Devletleri’nde hükümetimiz, sosyal programları keserken ve iklim finansmanına ilişkin uluslararası taahhütlere yeterince katkıda bulunmayı reddederken, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve dünyanın dört bir yanında ölüme ve yıkıma muazzam miktarda para akıtmaya devam ediyor; her zaman bunu bahane ederek. Yeterli para yok,” dedi Smith-Hams VFP çalıştayında.

Antimilitarist çalışmalarımız ABD ordusunun iklim krizine yaptığı yıkıcı katkıları hedef almalıdır. Geleceğimiz buna bağlı.

Daha fazla bilgi için bkz. Barışın İklim Krizi ve Militarizmi İçin Gaziler Projesi .

Marjorie Cohn

İngilizce orijinal makale: ABD Militarizmi İklim Felaketinin Baş Nedenlerinden Biridir , Truthout, 10 Eylül 2024.

Consortium News tarafından yayınlanan Fransızca versiyon

*

Marjorie Cohn , Thomas Jefferson Hukuk Fakültesi’nde fahri profesör, Halkın Uluslararası Hukuk Akademisi’nin dekanı ve Ulusal Avukatlar Birliği’nin eski başkanıdır. Assange Savunması ve Barış Gazileri’nin ulusal danışma kurullarında görev yapıyor. Uluslararası Demokratik Avukatlar Birliği’nin yönetim kurulu üyesidir ve Amerikan Avukatlar Birliği’nin Kıtasal Danışma Konseyi’nde Amerika Birleşik Devletleri temsilcisidir. Çalışmaları arasında Drone’lar ve Hedefli Öldürme: Yasal, Ahlaki ve Jeopolitik Sorunlar yer alıyor.Bu makalenin orijinal kaynağı 

Truhout’tur.Telif Hakkı © 

Marjorie Cohn , 

Truhout , 2024

*mondialisation.ca

Takvim

Eylül 2024
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE