Pazartesi , 29 Nisan 2024

NATO’nun 75 yılı: savaştan savaşa

Manlio Dinucci

75’inci yıldönümünü kutlamak için Brüksel’de toplanan NATO, Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım sağlarken, Kiev Rusya’ya karşı savaş çabalarını desteklemekte giderek daha fazla zorlanıyor. Bu nedenle Rusya içindeki terörist saldırılara giderek daha fazla başvuruyor. 

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Moskova’daki nihai varış noktasına teslim edilmek üzere yüksek potansiyelli patlayıcıları taşıyan bir grup teröristi tutukladı. Pskov bölgesindeki (Batı Rusya) Russo-Leton sınırındaki Ubylinka kontrol noktasında durdurulan ticari araçlarında, diğer şeylerin yanı sıra, yüksek patlayıcı potansiyeli içeren Ukrayna yapımı 27 Ortodoks ikonu keşfedildi. Bu cihazlar ve diğer patlayıcılar, Ukrayna’dan Rusya’ya giden ve altı NATO ülkesini (Romanya, Macaristan, Slovakya, Polonya, Litvanya ve Letonya) geçen bir araçta bulunuyordu.

Plan açıktı: Rusya’ya vardıklarında Ortodoks ikonaları kiliseler, cemaatler ve inananların aileleri tarafından satın alınacaktı. Belirli bir süre sonra, inananların kiliselerde ve ailelerde bir araya geldiği dini bir şenlik sırasında en fazla sayıda kurbana neden olmak için simgeler uzaktan kumandayla patlatılırdı.

Aynı zamanda, 22 Mart’ta Moskova’da gerçekleşen ve şu ana kadar 144 kişinin ölümüne neden olan terör saldırısına ilişkin soruşturma da sürüyor. Bu sayının 500’den fazla kişinin yaralanması nedeniyle artabileceği belirtiliyor. Konsere gidenleri vurma kararı, kaosa ve Hükümete karşı güvensizliğe neden olmak için Rus sivil nüfusuna saldırmayı amaçlayan terörist planın bir parçası. Plana göre, Ortodoks inananların patlayıcı ikonlar tarafından katledilmesinin ardından konserdeki seyircilerin katledilmesi gelecekti.

Bu terör eylemleri aracılığıyla IŞİD militanlarının cellat olarak kullanılması şaşırtıcı olmasa gerek. Ana akım siyasi medya, Kiev’in, başlangıçta Suriye’yi içeriden yıkmak için ABD ve NATO tarafından finanse edilen ve silahlandırılan bu terörist hareketle yıllardır işbirliği yaptığı gerçeğini silmeye çalışıyor. Aynı baskın eğilimden iki makale buna tanıklık ediyor. 10 Temmuz 2015’te New York Times’ın bir soruşturmasını haber yapan Il Giornale şu manşeti attı: “Rus ayrılıkçılara karşı Ukrayna’nın yanında IŞİD birlikleri var.” 21 Kasım 2019’da İngiliz The Independent gazetesi şu manşeti attı: “Ukrayna, Halifelikten kaçan IŞİD liderlerinin beklenmedik yuvası haline nasıl geldi?” 

IŞİD militanlarının da kullanıldığı terör planı, 75 yılda Soğuk Savaş’tan Soğuk Savaş sonrasına giden ve Ukrayna’da 2014’teki haliyle savaş açmaya çalışan bu NATO’nun stratejisinin bir parçası. Rusya’ya karşı. 

Manlio Dinucci

mondialisation.ca

Takvim

Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

timeline

Aylık

ÖZGÜR ÜNİVERSİTE YOUTUBE